Головна Новини Чи безпечна вода у водоматах Тернополя

Чи безпечна вода у водоматах Тернополя

Ні для кого не є новиною той факт, що якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи.
Близько ста років тому системи централізованого водопостачання стали доступними в більшості міст світу. Вода, яка надходила до споживачів із водопровідного крана, була еталоном чистоти та безпеки. Однак, пройшли десятиліття і твердження про те, що вода з колодязів, неглибоких свердловин і водопровідна нешкідливі для пиття без попередньої очистки, стало неправдивим. Забруднення поверхневих і підземних вод промисловими, побутовими і сільськогосподарськими стоками, інфільтратами від звалищ відходів зробили свою справу. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води.
Недосконалість систем централізованого очищення води у багатьох регіонах і критична зношеність водопровідних мереж, посилюють ці проблеми. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є розливна вода у так званих водоматах.
На території міста Тернополя здійснюється реалізація розливної води з водоматів ФОП Стецина О.В. (вода питна «Долина+»), ФОП Шмігельський А.І. (вода питна «Джерельна+»), ФОП Іваницький (вода питна з свердловини санаторію ТзОВ «Веселка») та ТзОВ «Агроком» (вода питна «Зарваницька»).
З метою забезпечення епідемічного благополуччя на території м. Тернополя та Тернопільської міської територіальної громади, аналізу і прогнозу епідемічної ситуації, реалізації заходів, спрямованих на профілактику та зниження рівня епідемічної захворюваності на гострі кишкові інфекції, керуючись п. 1, 2, 3 розділу ІІІ Статуту Установи, підпунктом 1-1 пункту 3, підпунктом 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №267 від 25.03.2015р., ст. 18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 7, 18, 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10, працівниками Тернопільського міського відділу державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» згідно угод на відомчий лабораторний контроль щомісячно проводиться дослідження якості води з водоматів ФОП Стецина О.В. (вода питна «Долина+»), ФОП Шмігельський А.І. (вода питна «Джерельна+»), ФОП Іваницький (вода питна з свердловини санаторію ТзОВ «Веселка») за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, в т.ч. токсичними елементами.
За результатами лабораторних досліджень, проведених згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України №400 від 12.05.2010 р. впродовж 2019 р. у відібраних 42 взірцях води з водоматів відхилень не виявлено.

Підготувала
Завідувач відділення організації
санітарно-гігієнічних досліджень
Тернопільського міського відділу
ТОЛЦ МОЗ України Баран Г.І.