Головна Новини Прокурора, який погрожував підлеглим, звільнили з органів прокуратури

Прокурора, який погрожував підлеглим, звільнили з органів прокуратури

Заступника керівника Спеціалізованої прокуратури Центрального регіону Миколу Петришина звільнили з органів прокуратури. Торік він влаштував фуршет з алкоголем на честь свого призначення керівником прокуратури Тернопільської області. За пияцтво на робочому місці та образи колег його і звільнили, йдеться у рішенні дисциплінарної комісії Офісу генерального прокурора, з яким ознайомилося «Слідство.Інфо».

Микола Петришин був призначений на посаду очільника прокуратури Тернопільської області 14 вересня 2020 року. Того ж дня, згідно з повідомленнями у медіа, він влаштував банкет у своєму кабінеті з алкогольними напоями. На застілля він покликав своїх заступників та вимагав у них «виконувати будь-які накази».

Дисциплінарна комісія опитала самого Петришина та його заступників, присутніх на бенкеті . Микола Петришин розповів, що справді в день свого призначення замовив в ресторані закуски та запросив колег. Жодного алкоголю, за його словами, в кабінеті не було — Петришин лише зазначив, що йому принесли комбучу (напій, відомий як «чайний гриб», — ред.), але він не містив алкоголю. 

Зовсім іншу версію подій розповів комісії колишній заступник Петришина Олександр Божко. Він зазначив, що в кабінеті було кілька пляшок з алкоголем — віскі, горілка та вино. Петришин розливав напої у чарки, закликав випити за його призначення та стверджував, що за його керівництва буде лише «єдиноначальство». Потім Петришин перейшов до образ своїх підлеглих, зазначав, що при невиконанні його настанов він буде їх «їб*ти як тупих свиней». Це обурило Божка. Між колегами виникла перепалка, після чого Петришин вигнав підлеглого з кабінету. Твердження Божка були підтверджені поліграфом.

Вже наприкінці дня про застілля дізналося керівництво Офісу генерального прокурора. Вони попросили Петришина і його заступників пройти тест на рівень алкоголю в крові. Як зазначає один із заступників, Микола Петришин не хотів проходити перевірку в медиків і спонукав підлеглих також від неї відмовитися, аргументуючи це так: «Я не поїхав на освідування, тому і ви нікуди не поїдете».

При ухваленні рішення Дисциплінарна комісія перевірила також замовлення в ресторанному комплексі «Едем», з якого Петришину і привезли закуски на фуршет. Як зазначається в документі, очільник прокуратури попросив водія відомства доставити продукти з закладу в його кабінет. Іншого свого підлеглого — начальника одного з відділів — він попросив придбати йому коньяк і дав 1 тисячу гривень на покупку.

Під час службового розслідування також дослідили відеозаписи з приміщення Прокуратури Тернопільської області. На одному з них виявили, що вже згаданий начальник відділу у приймальні витягав з пакету пляшку, схожу на алкоголь. Пляшка була промаркована етикетками та скріплена стрічкою схожою на акцизну марку.

Внаслідок цього службового розслідування і рішення дисциплінарної комісії, Миколу Петришина і звільнили. Він більше не зможе працювати у органах прокуратури.

Нагадаємо, увечері 14 вересня 2020 року деталі застілля вже стали відомі у медіа. 16 вересня у Києві відбулося засідання дисциплінарної комісії генпрокуратури, на якому Петришину рекомендували подати у відставку. Наступного дня його звільнили з посади, однак вже за кілька тижнів отримав нову — заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.