Головна Новини Провокація чи расизм: у Тернополі назріває міжнародний скандал?

Провокація чи расизм: у Тернополі назріває міжнародний скандал?

Днями в місцевих виданнях поширили інфомрацію, що темношкірі студенти планують погроми у Тернополі. Приводом для таких думок стали фото, на яких декілька молодих людей із відповідними плакатами позують перед фотографом. На місце події були виклакані правоохоронці, один із депутатів запропонував депортувати “невдоволених” студентів. Ситуація набуває резонансу з огляду на події у світі. Пролив світло на те, що сталося фотограф Anatoliy Cherkas.

“Багато людей з різних куточків України мене знають як весільного фотографа, але я працюю ще в сфері стокої фотографії, люди не однаразово отримували море емоцій на тематичних фотосесіях і багато яскравих фотографій від нас. Всі друзі, знайомі, колеги фотографи, всі мої клієнти знають що я порядна людина і моя совість перед усіма чиста.
Хочу якось спростувати і пояснити цю безглузду ситуацію, яка зачіпила мене та мою сім’ю.
Оскільки ми з дружиною робимо стокові тематичні фото, слідкуємо за трендами та подіями, які відбуваються у світі, люди які компетентні у цьому зразу це зрозуміють, а ті що не працюють у сфері фотографії і відеографії, хочемо пояснити, що це таке.
*Фотостоки – або мікросток, фотобанк, біржа фотографій, відео і т.д. Називати можна по-різному, ідея одна – продаж мультимедійного контенту (вектори, фотографії, відео, аудіо і т.д.). Це являється спеціалізованим сайтом, де практично кожен бажаючий може продавати свої фотографії, відеоролики, а інші купувати їх. Тематики чи популярний контент є абсолютно різним. Тренди формують спеціальні розсилки та їх редактори).
Ми вирішили організувати тематичну зйомку на тему, так званого протесту, все що відбувалося на фотосесії це була умовна гра моделей (фейк). На фото, які ширяться інтернетом були звичайні хлопці- студенти різних навчальних закладів, які погодились нам допомогти зробити фото! Всі люди які брали участь були лише моделі, а не провокатори, а я фотограф який робив звичайну постановку.
Отже о 7.00 ми почали постановку наших моделей по вулиці Чорновола, оскільки потрібно було показати на фото хоч якусь архітектуру на фоні, яка звичайно буде розмита завдяки ефекту об’єктива і розпізнати, що це вулиці Тернополя не можливо. Повз нас проходив невідомий мужчина, який почав знімати нас на камеру, нерозбіравшись із ситуацію він не гаячи часу одразу ж викликав поліцію, не встигла наша фотосесія початись, як вона відразу закінчилась. Далі нас чекав лише стрес. До нас підійшло багато поліцейських, які почали проясняти всю ситуацію яка трапилась. З своєї сторони ми прояснили всю ситуацію, написали письмове пояснення, що дана фотосесія є фейковою і не несе абсолютно ніякого криміналу чи агресії, а також перевірили у всіх документи. Особи були встановленні і нас відпустили без жодних проблем. Але нажаль ця ситуація лише тільки почалась.
Прийшовши додому, не встигнувши заспокоїтись, ми отримуєм нову звістку, дописи в інтернетті про нашу фотосесію з гучним заголовком «Чорношкірі збираються робити погроми в Тернополі», уявіть в якому шоці ми були, ми ще намагалися якось пояснити в коментарях, що це постановочна фотосесія, що це фейк, але наші коментарі активно підчищали, залишивши лише провокативні.
Ми є абсолютно чесними людьми, які чесно роблять свою роботу. Ми НЕ являємось « кураторами» чи організаторами, проплаченими фотографами задля розпалення бунтів в місті чи країні. Ми любимо нашу країну та поважаємо Тернополян!
А те, що вийшло з даної абсурдної та фейкової інформації , принесло дуже багато проблем для нас. Ми не розуміємо чому поширюються ці брехливі новини, чому автор розпалює цю ворожнечу серед мешканців міста і не тільки. Також нам не приємний той факт, що всі наші коментарі, пояснення на сторінках звідки поширюється це все, оперативно видаляються і блокуються сторінки наші та наших друзів, колег, які хочуть мирно врегулювати та розяснити дану ситуацію, яка нажаль, вже склалась!!!
Зараз це все роздулося до такої степені що ми вирішили не мовчати. Надіємось на вашу толерантність та розуміння всієї цієї безглуздої провокативної ситуації”

Фото Oleksiy Stanko