Головна Новини Притис коліном до ліжка і лупцював старим черевиком по голові: на Чортківщині...

Притис коліном до ліжка і лупцював старим черевиком по голові: на Чортківщині син знущається з тата

пенсіонер

Спокій та затишок ніколи не панували у родині Н. Тож у середині грудня минулого року сусіди не вельми здивувалися, почувши під вечір із їхньої хати крики та лайку. Невдовзі на подвір’я вибіг босоніж напівроздягнений старий Н., а вслід йому вилетів грубий та брудний черевик. Описавши дугу, чорний мешт влучив пенсіонерові у спину, зваливши діда з ніг.

Стогнучи, старий важко сів на мокру землю і, розмазуючи брудні сльози по щоці, погрозив кістлявим кулаком у бік будинку. У цей час на поріг вийшов похитуючись його син, пише тижневик “Номер один”

«Тату, кому це ти погрожуєш?» – глузливо, з ледь прихованою злістю запитав він. І не почувши відповіді, наказав: «Вертайся до хати!»

Однак батько, побачивши сусідів, які поралися на своїх подвір’ях, раптом почав голосно кликати на допомогу і просити викликати поліцію. Від несподіванки син розгублено завмер, а потім швидко зайшов до хати. Натомість до побитого старого поспішили сусіди. Хтось викликав правоохоронців. І вже тоді пенсіонер пожалівся, що син спочатку почав із ним сварку, а потім побив.        

«Він ударив мене кулаком у вухо, відтак я із крісла впав на ліжко. Тоді він (побитий батько кивнув на сина, який стояв між двома поліцейськими) підбіг до мене, коліном притис грудьми до ліжка, схопив свій зимовий черевик і почав бити по голові! Розумієте, брудним черевиком батька по голові! – схлипуючи, повільно повторив дід. – А потім знову кулаками по голові. Якби я не вирвався, певно, забив би!» – пожалівся старенький правоохоронцям.

Слова потерпілого підтвердив судовий медексперт, який констатував, що літньому чоловікові було нанесено легкі тілесні ушкодження чола та вуха. Таким чином, син своїми умисними діями вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст. 125 КК України.

Поставши у Заліщиках перед судом, син вибачився перед батьком і попросив суд суворо його не карати, пообіцявши, що більше не завдасть кривди нікому. Батько підтримав слова свого непутящого нащадка і сказав, що не має до нього претензій. У зв’язку з цим суд визнав недоцільним подальше дослідження доказів та, враховуючи всі обставини справи, призначив синові-розбишаці 510 грн. штрафу в дохід держави (це становить 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Що цікаво: пів року тому син уже потрапляв на лаву підсудних, але за крадіжку. Трапилось же ось що. В останній день травня 2021 року під вечір він тинявся вулицями сусіднього с. Рожанівка Чортківського ройону, аж поки не угледів на пасовищі однорічне теля вартістю понад 14 тис. 300 грн. Молодик витягнув штир разом із мотузкою з землі й повів чужий товар додому, у с. Солоне, і сховав у стайні. Тобто молодик здійснив крадіжку або таємне викрадення чужого майна (ч.1 ст. 185 КК України).

Щоправда, злодійкуватий чоловік недовго тішився чужим бичком, адже вже на ранок правоохоронці по його ж слідах прийшли до нього на подвір’я і виявили у хліві чужу худобу. Радощам потерпілого господаря не було меж, коли йому повернули червоне теля вагою майже 270 кг. 

Однак винуватець подій аж ніяк за ґрати не збирався і вже під час досудового слідства повністю визнав власну провину та запропонував потерпілому укласти угоду про примирення. Той погодився.

Відтак Заліщицький районний суд дану угоду затвердив та, відповідно до її умов, призначив злодійкуватому молодику покарання у вигляді 80 годин громадських робіт. Утім не встиг чоловік відбути одне покарання, як вчинив інше, ще жорстокіше – побив власного батька. Відтак постає зовсім не риторичне запитання: чи насправді він щиро розкаюється?

Марина Криниця