Головна Новини “Прапори” фільм про відчайдухів з 70-х

“Прапори” фільм про відчайдухів з 70-х

Вчора у тернопільському Українському народному домі «Перемога» відбувається незвичайна прем’єра. Точніше — передпрем’єрний показ документального  фільму про надзвичайну подію 45-річної давнини на Тернопільщині та її непересічних учасників, пише Світлана Мичко в Україна молода
Стрічка «Прапори», створена Першою медійною групою на замовлення і за підтримки «Тернопільської кінокомісії», розповідає історію підпільної «Росохацької групи».
На початку 70-х років уже минулого століття її створили десятеро юнаків-патріотів із села Росохач Чортківського району.
Восени 1972-го, коли на Західній Україні «бушувало» засилля радянщини й атеїзму, вони прийняли на лісовій галявині присягу, текст якої розпочинався словами: «Перед образом Святої Богородиці, перед лицем своїх товаришів, урочисто присягаюся вірно служити Україні і боротися за її незалежність…».
А в ніч на 22 січня 1973-го сміливці провели свою резонансну акцію, якою поставили «на вуха» не тільки місцеві органи КДБ та міліції — встановили на будівлях міста Чортків чотири синьо-жовті прапори та розвішали 19 прокламацій із нагоди 55-ї річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної Ради в Києві.
Відтак уже в лютому розпочалися арешти, а наприкінці року в Тернополі відбувся закритий суд. Організатора, 24-річного Володимира Мармуса, засудили до шести років таборів i п’яти заслання.
Решта хлопців, окрім неповнолітнього Петра Вітіва, отримали трохи менше, однак долі всіх уже були скаліченими назавжди, і аж до української незалежності всі вони залишалися під пильним наглядом відповідних органів.
Як повідомив «УМ» один з авторів ідеї фільму «Прапори» Володимир Ханас, дехто з учасників незабутньої «Росохацької групи» — зокрема, громадсько-політичний діяч, літератор, депутат Тернопільської обласної ради кількох скликань Володимир Мармус — будуть присутні на допрем’єрному показі стрічки. Відбудеться показ у рамках кіномарафону Нескорених націй.