Головна Новини Поруч з пам’ятником Героям Небесної Сотні «Креатор-Буд», під керівництвом Ігоря Гуди, облаштує...

Поруч з пам’ятником Героям Небесної Сотні «Креатор-Буд», під керівництвом Ігоря Гуди, облаштує зелені острівці та декоративний фонтан

На оновленій площі Героїв Євромайдану в Тернополі нещодавно встановлено найвищий пам’ятник Героям Небесної Сотні. Оновлене місце стало символом дяки й шани усім, хто поклав життя за Україну. Площу реконструювали з ініціативи та за кошт будівельної компанії «Креатор-Буд», що працює під керівництвом Ігоря Гуди. Втім, той вигляд, який має площа сьогодні, ще не остаточний. Оновлювати й вдосконалювати це місце продовжать і наступного року.

Коли громада Тернополя вирішила спорудити пам’ятник Небесній сотні на площі Героїв Євромайдану, постало питання про місце його розташування. З цього приводу декілька раз збиралася архітектурно-містобудівна рада при управлінні містобудування та архітектури. Стало зрозуміло, що на занедбаному майдані без комплексного вирішення реконструкції площі в цілому пам’ятник розміщувати неможливо. Втім, ці роботи обійшлись би місту у величезну суму. Керівник компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда вирішив взяти витрати на себе, відтак усі роботи виконали за кошт компанії.

5Місце, де зараз розташований пам’ятник, запропонував архітектор «Креатор-Буду», автор комплексу «Андріївський» Ігор Гордій разом з архітектором Олегом Головчаком — автором проекту обласної бібліотеки та краєзнавчого музею. Вони взяли на себе розробку концепції комплексної реконструкції площі.

— Запропонована комплексна концепція реконструкції площі Героїв Євромайдану була схвалена архітектурно-містобудівною радою і підтримана мером міста, — розповідає Ігор Гордій.

f1-1За її реконструкцію і  впорядкування за власний кошт взявся «Креатор-Буд» під керівництвом Ігоря Гуди. На Покрову тернополяни змогли позитивно оцінити реалізацію основного першого етапу реконструкції й упорядкування площі з відкриттям пам’ятника Небесній сотні.

— Наступними етапами реалізації концепції буде завершення будівництва бібліотеки та ділового центру з відповідним благоустрієм і освітленням території в єдиному «модульному» стилі площі. Окрім того, заплановано влаштувати зелені острівці та клумби з місцями відпочинку зі сторони бібліотеки. Також вони будуть на запланованих пішохідних алеях з виходом до вулиці Шептицького між бібліотекою і комплексом «Андріївським» з однієї сторони і Краєзнавчим музеєм з другої сторони. Одну велику клумбу біля ділового центру і пішохідної алеї буде реконструйовано під декоративний фонтан. За окремими проектами будуть виконані реконструкція і доброустрій скверу зі сторони КП «Тернопільводоканал» та можливі капітальні ремонти фасадів із фарбуванням і утепленням 9-ти поверхового житлового будинку на вулиці Медовій та будинків зі сторони вул. Танцорова, фасади яких виходять на площу. Думаю, що завершення всіх етапів реконструкції площі можна буде реалізувати в наступні два роки, — поділився планами Ігор Гордій.

Директор компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда зазначає, що долучитись до реалізації такого важливого проекту вважає за честь, адже оновлена площа з пам’ятником — не просто нове гарне місце в Тернополі, воно має символічне значення.

— Це символ нашої шани, поваги та вдячності усім відважним героям, які спочатку вийшли на Євромайдан, щоб відстояти курс на євроінтеграцію, а потім кинулись захищати країну і нас з вами ціною власного життя. На оновленій площі не одне покоління українців згадуватиме подвиг Героїв і дякуватиме їм. Важливо, щоби площа була красивою, доглянутою і мала належний вигляд. «Креатор-Буд» виконає і наступну чергу робіт, щоби й площа і навколишні об’єкти виглядали достойно і по-європейськи, — сказав Ігор Гуда.

Оновлена площа Героїв Євромайдану з пам’ятником Небесній Сотні, з завершеними будівлями стане культурно-діловим центром міста, надасть йому «європейськості», стане візитівкою міста Тернополя та гідним місцем вшанування пам’яті Героїв.