Головна Новини Поміж кістками на холерному цвинтарі на Теребовлянщині селянин посіяв собі люцерну

Поміж кістками на холерному цвинтарі на Теребовлянщині селянин посіяв собі люцерну

На Тернопільщині спалахнув скандал: мешканці одного зі сіл обурені й бажають справедливості для вже померлих людей, адже місцевий чоловік посіяв та покосив люцерну… на старому цвинтарі.

Як інформує “Медіатор“, про справи живих на кістках покійників і чим вони можуть обернутися з’ясували журналісти.

– Тут був цвинтар холерний і мама говорила, і бабця, я ще сам пам’ятаю на цьому місці 15 пам’ятників, – мешканець села Варваринців Володимир Єндрис,- а потім, – продовжує Володимир,– і цих не стало. Не розорали, бо розорюють люди, а розрили з довгими рилами.. – свині, бо їм городу бракувало і взяли цвинтар розрили.

І травою засадили. А зробив це їхній односелець. І тепер регулярно косить врожай. Про кладовище з десятками могил розповідають старожили. Кажуть, на цьому місці – на горбі біля лісу – закопували хворих на холеру. 84-річна пані Людмила згадує, що там поховали і її родичів. Та померла молодою, за могилою ніхто не доглядав.

– Мені бабця казала, що там похована її сестра Людвіня. У її сім’ї було десятеро, але вижило четверо, бо тоді вмирали на холеру, – мешканка села Варваринців Людмила Зелінська.

Нині пенсіонерка теж хоче, щоб над мертвими не глумилися. Як обробка городу на кістках не мучить їхнього сусіда? Оцього односельчани не розуміють. У Варваринцях на Тернопільщині валом місця під люцерну – не вгамовують селяни! Чому ж її треба було садити на такому спірному місці? Місце і дійсно не однозначне! Але справа… не у цвинтарі! Заздрощі – ще є така версія причини скандалу! І дотримується її інша сторона конфлікту.

Аби з’ясувати – навіщо здався город на “холерному” цвинтарі, журналісти пішли до мешканця Варваринців Ярослава Лавріна. Він обробляє 30-ть соток землі, яких йому здалося замало. Тож взяв ще і цю ділянку біля лісу. Як же це йому вдалося – спитати не встигли, побачивши відеокамеру, чоловік утік. Сусідам він розповів більше. Мовляв, небіжчикам земля вже не потрібна, так хай буде йому!

– Він пояснив, душа пішла на небо, тіло зникло, а я кажу, а кістки, а він каже, не знати чи вони там є. Ото він так собі господарює, – мешканка села Варваринець Марія Цісик.

Але це місце навіть худоба минає, кажуть мешканці.

– Я випасала тут корову, то корова тут йшла й нюхала, нюхала, і паслася аж в кінці. Вона відчуває, – каже пані Марія.

На Тернопільщині жителі зібрали підписи, щоб скандальну територію просто облаштували. Але прохання людей там проігнорували. Слова старожилів – вважає голова сільради – видумані. Пенсіонерів могли й намовити. За похованнями, твердить голова, в селі дбає, є діючий цвинтар. А вини в чоловіка, що косить траву не на своїй ділянці – зовсім не бачить.

– Він скосив траву, у цьому гріха не має. Якщо він буде обробляти, буде нести відповідальність, – сказав голова Струсівської селищної ради Роман Бойко.

Скандал виник – впевнений чиновник – і через особисті конфлікти між мешканцями. Пані Марія не приховує – конфлікт з односельчанином дійсно був.

– Мене обматюкав минулого разу тут всякими нецензурними словами, казав, щоб я йшла в то село звідки родом, хоч його тато також з Налужжя.

Але жінка наполягає – пам’ять померлих потрібно шанувати! І спірну ділянку тоді вже нікому не давати! Можливо конфлікт би вичерпався, якщо чиновники довели, що поховань там немає. Але досліджувати це питання в сільраді не збираються. Як і огороджувати ділянку.

Земля, до речі, у комунальній власності. Але гарантії, що знайдеться новий власник і на ласому шматку під лісом не зведе маєток, ніхто не дає. Та ось тільки чи зживеться новий господар зі старими, якщо вони дійсно там є?

Детальніше дивіться у відео “Свідок”.