Головна Новини Поліція на Тернопільщині розслідувала порушення карантину священником

Поліція на Тернопільщині розслідувала порушення карантину священником

У селі Потуторів Шумського району поліцейські розслідували порушення карантинних вимог. Про це повідомив начальник Нацполіції області Олександр Богомол.

У цьому селі священник православної церкви московського патріархату проводив службу в себе вдома в присутності вірян, хоча районний штаб з надзвичайних ситуацій заборонив такі служби. Як виявили пізніше, священник вже тоді був хворий на коронавірус. Від ускладнень, викликаних вірусом, він помер 27-го квітня, повідомляє Суспільне.

Олександр Богомол розповів, що дізналися поліцейські:

“Ми проводили службове розслідування. На час богослужіння в хаті, де правив священник, було 4 осіб, на вулиці було ще декілька осіб. Богослужіння відбувалося на Великдень. Тобто інформація про те, що велика кількість осіб збиралася на час служби, не підтвердилася. В даному селі є дві громади УПЦ і ПЦУ. За УПЦ, за нашою інформацією, залишилося 29 дворів. Було декілька людей, які приходили і відходили під час служби, але ми розуміємо, що священник вже на той час був хворий. Звичайно, що до відповідальності його вже не притягнеш, хай з богом спочиває, але це може бути приклад для інших, які можуть бути наслідки цієї ситуації”.

У селі Потуторів за останню добу виявили 11 хворих на коронавірус. Ці люди контактували зі священником. Наразі відомо про 24 контактні особи в селі. Поки що обстежили 15, – повідомив епідеміолог ОЛЦ Володимир Паничев.

За словами головної санітарної лікарки області Оксани Чайчук, епідеміологічне розслідування щодо цього випадку ще не завершено, бо люди не визнають себе контактними, не надають своїх даних і відмовляються від обстеження:

“Напевно, вже тоді обстежаться швидше, коли з’являться клінічні прояви і коли вже стан здоров’я різко погіршиться”.

Олександр Богомол розповів, що поліцейські роблять у тому випадку, коли контактна особа відмовляється від обстеження:

“Ми в таких випадках попереджаємо органи місцевого самоврядування, селищну раду про те, що там є хвора людина, вона була контактна, має ознаки хвороби, але відмовляється. Попереджаємо сусідів, попереджаємо селищну раду про те, що є така ситуація без укриття персональних даних. Думаю, що цього достатньо, щоб з цією людиною інші не контактували”.

Загалом 90 осіб хворі на COVID-19 в Шумському районі. Епідеміологи обстежили там 500 контактних осіб, – розповіла головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук.