Головна Новини Поліція заперечує побиття священика УПЦ МП у селі Гніздичне на Тернопільщині

Поліція заперечує побиття священика УПЦ МП у селі Гніздичне на Тернопільщині

Close up shot of a wooden cross in a cemetery.
Не без конфліктів відбувається перехід православних громад Тернопільщини до ПЦУ.
Здебільшого такі — в селах на півночі області, де через близькість Свято-Успенської Почаївської лаври Московський патріархат історично мав великий вплив на населення, пише Україна Молода.
Ввечері 3 лютого почало ширитися повідомлення інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП про начебто побиття поліцією настоятеля релігійної громади протоієрея Стефана Балана.
За інформацією цього джерела, це сталося внаслідок сутички між прихильниками Православної церкви України та представниками релігійної громади УПЦ МП біля Свято-Преображенського храму села Гніздичне Збаразького району.
Останні, начебто захищаючи храм від захоплення односельцями, які вирішили порвати з Московським патріархатом, перегородили їм вхід до церкви на традиційну недільну літургію.
Відтак почалася штовханина. На розповсюдженому відео видно саме її, а не факт якогось побиття, а ще те, що священик упав, а коли піднявся, то хапався за голову й показав закривавлений палець. Стефан Балабан тим часом маніпулятивно повідомляє про «наступ поліції» і «почали нас бити».
Правоохоронці офіційно констатують: «У неділю, 3 лютого, в селі Гніздичне Збаразького району поблизу місцевої церкви виникла суперечка між жителями села на релігійному підґрунті, яка переросла у штовханину. Причина — неузгодження часу проведення богослужінь».
Ще на початку січня під час зборів 70 відсотків жителів села проголосували за перехід до Православної церкви України. Люди домовилися про почергове проведення відправ у місцевому храмі. Умов договору дотримувалися два тижні.
Проте 3 лютого через неузгодження часу проведення богослужінь між ними виникло непорозуміння. Знаючи про напружену ситуацію, охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників Збаразького відділення поліції. Ніяких спецпідрозділів поліції до несення служби у селі Гніздичне не залучали.
Сили поліція не застосовувала. Окремі прихильники церкви Московського патріархату, за підтримки привезених немісцевих прихильників, почали шарпанину з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди.
Після сутички одна людина звернулася до медиків зi скаргами на болі в голові, i лікарі «швидкої» надали їй меддопомогу.
Відомості за даною подією було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 ККУ — хуліганство.
Проте після встановлення тяжкості тілесних ушкоджень одного з учасників інциденту, на підставі інформації, наданої поліції медиками, слідчі перекваліфікували подію за статтею 125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження)».
Тернопільські правоохоронці вкотре закликають громадян «не порушувати громадський порядок, поважати віросповідання прихожан інших конфесій, діяти чітко в рамках законодавства та домовленостей на рівні громад і не маніпулювати функцією поліції».