Головна Новини “Позаштатний” працівник обійдеться підприємцю 43 тисячі

“Позаштатний” працівник обійдеться підприємцю 43 тисячі

суд

Інспектор Управління Держпраці у Тернопільській області провів позапланову перевірку дотримання чинного законодавства щодо оформлення трудових відносин, оплати праці та сплати обов’язкових платежів згідно з довідкою комісії, створеної розпорядженням Тернопільського міського голови та з метою вжиття заходів щодо детінізації доходів та збільшення надходжень до бюджету.

У ході перевірки виявлено допущення до роботи особи без укладення з нею трудового договору. Таким чином підприємець порушив частину 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України та право працівника на працю, передбачену Конституцією та законами України.

За результатами перевірки на фізичну особу-підприємця був накладений штраф у розмірі 43 500 грн. або 30-кратний розмір мінімальної заробітної плати, встановлений за виявлене правопорушення, передбачений абзацом 2 частини 2 ст. 265 Кодексу законів про працю, яка визначає, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, у такому випадку несуть відповідальність передбаченим розміром накладеного штрафу.

Підприємець оскаржив цю постанову у судовому порядку.

Справа розглядалася на п’яти судових засіданнях із залученням представників сторін, адвоката фізичної особи-підприємця, інспектора Управління Держпраці в області та самої особи, яка працювала без належного оформлення трудових відносин.

31 жовтня поточного року Тернопільський окружний адміністративний суд відмовив підприємцю у його позові.

На сьогоднішній час це друга справа задоволена судом на користь Управління Держпраці у Тернопільській област