Головна Новини Подружжя тернополян в домашніх умовах вирощує мікрозелень

Подружжя тернополян в домашніх умовах вирощує мікрозелень

Смачна і корисна мікрозелень стає дедалі популярнішою в раціоні українців. Особливо нею захоплюються взимку, коли організм безупинно просить вітамінів. Маленькі паростки з максимальним вмістом корисних речовин можна придбати у супермаркетах, але найкраще – виростити їх удома, так як це робить тернопільське подружжя Олени та Володимира Хабенюків.

Успішний експеримент

Перший урожай мікрогріну (саме так називають цей вид агропродукції у світі) тернополяни зібрали торішньої зими. Посадити клумбу з вітамінами на підвіконні їх спонукала цікавість: якою ж на смак є мініатюрна зелень? Але де брати насіння? У що його садити? Коли поливати і де зберігати?

Озброївшись інформацією в інтернеті, Олена та Володимир вирішили провести експеримент.

– Для цього ми придбали готовий набір для вирощування мікрозелені, у якому, крім насіння, були субстрат, контейнери та інструкція, – розповідає Олена. – А вже через дванадцять днів після посіву ми смакували першим стовідсотково зібраним врожаєм. Мікрозелень нам одразу засмакувала. Крім того, сподобалося, що міні клумба не вимагала особливої уваги. Саме тоді я була вагітною третім синочком. Отож, зелень, та ще й у лютому, була дуже доречною. Але, як мовиться, з’їла, та й забула.

Народження дитини змусило відкласти «городні» клопоти. Та восени, коли організм попросив вітамінів, ми згадали про мікрогрін і знову придбали готовий набір. Урожаєм поділилися з родичами та друзями. Вони так вихваляли яскраву і смачну зелень, що ми вирішили вирощувати її у більших масштабах. Збудували на городі теплицю і взялися до справи.

Смачний мікс

Щоб втілити задумане в життя, Олена з Володимиром черпали інформацію в інтернеті, а також довіряли власній інтуїції. За кілька місяців їхнє захоплення переросло у прибуткову справу.

Дедалі більше тернополян, які хоч раз скуштували мікрозелень, переконалися, наскільки вона є смачною і корисною. Адже у мініатюрних паростках у сорок разів більше вітамінів, мінералів, мікро-, макроелементів, ніж у зрілих плодах.

– У нашому асортименті мікрогріну – вісім рослин, – розповідає Олена. – Це – горошок, соняшник, редиска Ред Корал, гірчиця, капуста фіолетова та Вітамінка, руккола, крес салат. Саме вони користуються найбільшою популярністю. Мікрозелень добре смакує у салатах. Вона вдало поєднується з яйцем, сиром, свіжими помідорами, огірками, перцем та рибою. У кожного паростка – свій смак. У редиски він більш пікантний, тому її краще вживати з помідорами. Зелень соняшника та гороху варто подавати як гарнір до м’ясних страв. Крес салат своїм пекучим смаком дещо нагадує хрін. За це в народі його часто називають «хреновиця».

З крес салату, рукколи і гірчиці я готую переважно соуси. Також мікрогрін використовую для прикрашання став.

Мікрогрін за кілька днів

Крім того, що мініатюрні рослини смачні й корисні, вони ще й дуже прості у вирощуванні. Щоб отримати мікрозелень, господарі наповнюють лотки кокосовим субстратом, добре його втрамбовують і висівають необроблене насіння.

На п’ять днів контейнери поміщають у темне місце. Тільки-но рослини починають проростати, виносять їх на світло. Два-три рази на день поливають фільтрованою водою, контролюють провітрювання теплиці, освітлення та температуру, яка повинна бути в межах 23-26 градусів. Через десять-чотирнадцять днів паростки вже готові до споживання.

– Зберігати мікрозелень дуже просто, – каже Олена. – Для цього лоток із рослинами варто помістити у холодильник, час від часу поливаючи відстояною водою.

У таких умовах рослини залишатимуться свіжими впродовж семи днів. Нині Олена та Володимир Хабенюки подумують про розширення асортименту мікрозелені.

Для цього у них є велике бажання, знання, досвід і потужна група підтримки: троє синів – Артем, Тарас і Макарій, які залюбки проводять час у домашній теплиці.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА