Головна Новини Поблизу Кременця є конструкція, що входить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Поблизу Кременця є конструкція, що входить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Серед опублікованих світлин Антона Лубяницького є одне цікаве фото, яке мало хто може пояснити. На це звернула увагу Ольга Білосевич, написавши “А чи знають наші люди про Дугу Струве? Шкода…”.
Так ось, ця металева конструкція у вигляді вежі, що знаходиться у лісі поблизу обїздної дороги міста або в народі біля “Калинівки”. То що ж це за вежа- Геодезичний пункт Кременець. Елемент Дуги Струве, яка входить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО?

Грандіозний проект першої половини 19-го століття. Система тріангуляційних пунктів довжиною 2820 км, за допомогою якої було здійснене перше достовірне вимірювання великого сегменту дуги земної кулі, що дозволило точно встановити розмір і форму планети. Закладена в 1816-1855 роках Фрідріхом Струве. Входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Результати вимірювання дуги Струве були надзвичайно високої якості, тому використовувалися у наукових і практичних цілях понад 130 років. Ця дуга проходить через територію 10 країн і нараховує 265 геодезичних пунктів, багато з них було втрачено, а деякі добре збереглися.

Дуга́ Стру́ве — мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів, які утворювали 258 тріангуляційних трикутників, а також 60 додаткових пунктів. Служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру.
Опорні точки данної мережі тріангуляції були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними в скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменів або спеціально встановленими обелісками. Часто їх позначали цеглиною з пісковика, закладеною на дно ями, іноді це був гранітний куб з порожниною, залитою свинцем, покладений до ями з бруковим камінням (брукняками).
Два крайні геодезичні пункти, як найважливіші, позначені монументальними стовпами на знак вдалого завершення робіт. Пам’ятник у Старій Некрасівці складається з 4-гранної чавунної піраміди на кам’яному фундаменті. Його споруджено одразу по завершенню тригонометричних робіт.
Дугу виміряли з 1816 по 1855 рік на відстані від Фугленеса (в околицях Хаммерфеста біля мису Норд-Кап, Норвегія, 70° 40′ 12″ N, 23° 39′ 48″ E) до Старої Некрасівки в околицях Ізмаїла (Одеська область, 45° 19′ 54″ N, 28° 55′ 41″ E). Це дуга меридіану довжиною 2821,833 км і амплітудою 25° 20′ 08″.
У момент створення Дуга пролягала територією двох держав — Російської імперії та унії Швеції та Норвегії. Нині дуга Струве перетинає території 10 держав.

28 січня 2004 року Норвегія, Швеція, Фінляндія, Росія, Естонія, Латвія, Литва, Білорусь, Молдова й Україна звернулися до Комітету ЮНЕСКО зі світової спадщини з пропозицією затвердити 34 пункти Дуги Струве, які збереглися, як пам’ятку світової спадщини.

15 липня 2005 року на 29-й сесії Міжурядового комітету з охорони світової культурної і природної спадщини, що проходила в місті Дурбані (ПАР), ухвалено включити Дугу Струве до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.