Головна Новини Перші в Україні: у Тернополі 15 упівців отримали статус учасника бойових дій

Перші в Україні: у Тернополі 15 упівців отримали статус учасника бойових дій

Їх першими визнали на всеукраїнському рівні. Воїни УПА упродовж 25 років чекали коли їм нададуть статус учасника бойових дій. І нарешті Верховна Рада внесла зміни до закону – тепер статус учасника бойових дій надають і борцям за незалежність України у XX столітті. Перші три посвідчення вже у своїх тернопільських власників. Іншим вручать їх 30 листопада, повідомляє Т1 Новини.
Цього дня вони чекали усе життя. А дочекалось 15 з сотень. Дочекалися дня, коли їх на рівні країни визнають й гідно оцінять подвиги. Воїни української повстанської армії, політв’язні, партизани та зв’язківці. Сьогодні їм вручили посвідчення учасника бойових дій. Першим в Україні.

У такий, по-справжньому знаковий день, колишні політв’язні згадують тогочасні події. Хто не стримує сліз, а хто радіє, що той час може зараз тільки згадувати. Багатьох заарештовували, катували та знущались. А все це, через любов до України та рідної землі. Однією із таких є пані Олена. Пригадує, тоді навчалась у 9 класі, як її разом із однокласниками взяли під варту та безщадно катували.

“Мені не було навіть 16, як мене забрали. Не тільки мене, нас 10 судили. Ми були в молодіжній групі антибільшовицькій “Дружба”. По 25 років воєнний трибунал засудив. Старших вивезли відразу, кого куди. А я ще до повноліття на Великій тюрмі сиділа. Пізніше я попала в Мордовію. Тяжко згадувати які роботи. І всьо було, і корчування пнів, копання торфу”, – пригадує колишній політв’язень Олена Господарська.

Складним видалось життя і у панні Анни. Їй 91 рік, та події тієї давнини пам’ятає як сьогодні. У 1948 році після чергового бою, вона, три сестри та маленький братик залишились самі. Аби врятуватись вирішили тікати. Та попали у засідку.

Що таке каторга не з чуток знає й Ігор Олещук. Засудили, тоді ще 17-річного юнака, за його ідеологію та участь в УПА. У такий знаковий для нього день, одягнув форму та не зміг аби не пригадати присягу. Пан Ігор підкреслює, у 1942 році український народ піднявся за свою незалежність і до сьогодні він продовжує цю боротьбу.

Тернопільщина – це перша область в Україні, де учасники УПА отримають посвідчення учасника бойових дій

“Це для того, щоб учасників ООН/УПА вирівняли з учасниками Другої Світової війни. Вони будуть мати одинакові пільги. У нас їх всього 300 в області. Але з’являються й нові тому, що комісія по реабілітації працює, тепер згідно нового законодавства вони будуть реабілітовані”, – каже полковник, заступник голови обласної регіональної комісії у справах реабілітації Тернопільської області Олександр Голуб.

Олександр Голуб один із тих, хто взяв все у свої руки та до останнього працював над тим, аби упівці отримали довгоочікуваний статус і вперше за стільки років, змогли скористатись усіма пільгами, на які мають право.

Оксана Рогачук, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.