Головна Новини Переможців “Громадського бюджету 2021” визначили у Тернополі

Переможців “Громадського бюджету 2021” визначили у Тернополі

У Тернополі визначили переможців “Громадського бюджету 2021”. Про це розповіла секретарка номінаційного комітету Тетяна Корчак/

За її словами, переможцями стали 7 великих проєктів. Це ті, на реалізацію яких потрібно від 300 тисяч гривень і майже до півтора мільйона. А також перемогли 16 малих проєктів, вартість реалізації яких складає до 300 тисяч гривень. Найбільше голосів серед великих набрав проєкт “Креативний простір”, Суспільне

“Він буде реалізований на базі 28 школи і передбачає організацію території для спілкування громадської організації з мешканцями для налагодження тренінгів, навчань для комунікації між мешканцями, учнями, різними категоріями громадської організації. За нього проголосували 2160 осіб. Вартість проєкту – 1 мільйон 450 тисяч гривень. І серед малих лідирує проєкт, який підготувала 28 школа. Це організація кінотеатру під відкритим небом. Вартість максимальна – 300 тис гривень. Набрали 1975 голосів. Буде зроблено амфітеатр, облаштовані місця для сидінь і придбано обладнання для того, щоб демонструвати фільми”, – каже Корчак.

Цьогоріч вперше можна було подавати проєкти на “Шкільний громадський бюджет”. Про це розповіла речниця Тернопільської міськради Мар’яна Зварич. За її словами, переможцями стали 33 проєкти з 95, які зареєстрували до участі. Ідеї цих проєктів розробляли і подавали учні місцевих шкіл.

“На реалізацію шкільних проєктів буде спрямовано наступного року 1,7 мільйона гривень. На одну школу, якщо це був великий проєкт, виділялося понад 75 тисяч гривень, а є школи, де діти подавали проєкт на суму 15-17 тисяч. Відповідно, там переможців ставало декілька до вичерпання цієї суми 75 тисяч. Тому такі результати, що школи виграли 33 проєкти. Є багато проектів, які стосуються облаштування відпочинкової зони. Так званих лаундж зон, кімнат учнів. Є проєкти, які стосуються облаштування парку збоку школи. Є проект радіовузол, куток інтелектуальних ігор. Діти голосували, які проєкти будуть реалізовані”, – розповіла Зварич.

Загалом, на реалізацію проєктів-переможців “Громадського бюджету” з міської ради виділили майже 17 з половиною мільйонів гривень, каже Мар’яна Зварич.

За її словами, голосування за проєкти “Громадського бюджету 2021” тривало з 26 жовтня до 9 листопада. У ньому взяли участь 27 тисяч 400 жителів Тернопільської об’єднаної територіальної громади. Голосували за 84 проєкти, які зареєстрували. Із них 38 – великі проєкти, 46 – малі. “Громадський бюджет” – це програма фінансування проєктів тернополян за кошти міськради. Це – будівництво спортивних майданчиків, облаштування парків та благоустрій міста. Його проводять з 2015 року. За цей час у Тернополі за гроші з міського бюджету реалізували понад 80 проєктів.