Головна Новини Пенсіонер з Бережанського району творить неймовірних персонажів з липи

Пенсіонер з Бережанського району творить неймовірних персонажів з липи

Михайлові Федоровичу Завійському з Бережан – 78 років. 70 із них він працює з деревом, виготовляє сувеніри з липи.

Пан Михайло народився на Лемківщині, разом з родиною після переселення осів у Гутиськах Бережанського району. Тут, як розповів, хата в хату  жили переселенці-різьбярі.

У  40-х –  70-х роках минулого століття модними були дерев’яні сувеніри, чи не в кожній хаті були орли, зубри, леви, інші звірі. Тоді у Гутиськах працювали так звані «надомники», які раз на місяць везли у рюкзаках вироби до Львова.

Згодом руки різьбярів згодилися у Бережанському лісгоспі. Як пригадує Михайло Федорович, працювали 30 різьбярів, зразки взірців для цеху затверджували у Києві. За місяць треба було виготовити 25 фігурок. Тоді такі вироби користувалися великим попитом.

Останніми роками пан Михайло узявся робити фігури отаманів на конях, гетьманів, святих Ольги, Володимира, Миколая, ангелів. Серед виробів – і дерев’яні скульптури, і різьблені образи.

Михайло Федорович має 5 дітей, 7 онуків. Сподівається, що колись вони продовжать його справу. У  Гутиськах ще добре збережено мистецтво різьби по дереву. Цим ремеслом займається і рідна сестра  різьбяра Ольга Тимошенко.

Галина ВАНДЗЕЛЯК

Фото Івана ПШОНЯКА

Джерело: газета Свобода