Головна Новини Пенсіонерка через суд спекалася доглядальниці

Пенсіонерка через суд спекалася доглядальниці

Самотні пенсіонери, які потребують сторонньої допомоги, можуть отримати її за договором довічного утримання. Суть такого договору: пенсіонер отримує послуги, натомість передає право на успадкування майна доглядальнику.

До Тернопільського місцевого центру з надання БВПД звернулася  жителька Тернополя пані Христина з питанням щодо розірвання договору довічного утримання. Клієнтці центру призначили адвоката Андрія Войнарського, який звернувся до суду з відповідним позовом.

Пані Христина та її чоловік уклали договір з однією жінкою про довічне утримання. Цей документ сторони підписали та посвідчили у нотаріуса. Крім того, нотаріус наклав заборону на відчуження майна, зазначеного в договорі, а саме двокімнатної квартири.

Упродовж тривалого часу Наталія (так звати доглядальницю) жодним чином не виконувала умови договору довічного утримання, зокрема не забезпечувала стареньку предметами та послугами гігієни, харчуванням, медикаментами, наданням побутових послуг.

З цією проблемою пані Христина зверталася до управління соціальної політики Тернопільської міської ради, в якому доглядальниця отримувала щомісячну виплату. У результаті перевірки соціальний інспектор склав акт, відповідно до якого через неналежне виконання обов`язків Наталії припинено щомісячну компенсаційну виплату.

Пенсіонерка хворіє, й через те, що сама вдома, неодноразово змушена була звертатися до екстреної медичної допомоги.

Жінка скаржилася до поліції на неналежне ставлення доглядальниці, яка залишала її без нагляду на тривалий час, часто їй погрожувала та вчиняла насильство.

За словами сусіда, який є головою ОСББ, пані Христина неодноразово просила допомоги у всіляких побутових справах та самостійно проводила оплату за виконані роботи.

Чоловік пані Христини помер, і до моменту смерті не заявляв про розірвання договору, тому відповідно в цій частині договір припинився.

Згідно із ч. 1 ст. 756 Цивільного одексу, у разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов`язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.

Суд визнав, що Наталія порушила умови договору, і підтвердив, що права та інтереси пані Христини підлягають захисту шляхом розірвання договору довічного утримання. Також визнав за пенсіонеркою право власності на її частку квартири та скасував заборону на її відчуження.

Джерело Газета Свобода