Головна Новини Пенсіонери Тернопільщини отримали навіть на 1000 більшу пенсію

Пенсіонери Тернопільщини отримали навіть на 1000 більшу пенсію

11 жовтня набув чинності закон про пенсійну реформу. Серед іншого він передбачає осучаснення розміру пенсій, тобто проведено перерахунок пенсій і вже у жовтні люди отримають виплати у збільшеному розмірі. Детальніше про це під час брифінгу розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ігор Москалик.
«В нашій області проживає 292 тисячі 600 пенсіонерів, – зазначив він. – Мінімальний рівень пенсії з 1 жовтня цього року становить 1432 гривні. Аналогів підвищення розміру пенсії, який ми проводимо зараз, ще не було за часів Незалежної України: 262 тисячі пенсіонерів отримають перерахунки або 93% від загальної кількості. З них 163 тисячі отримають добавку до пенсії у розмірі майже 200 гривень, 99 тисяч – більше 200 гривень, 56 тисяч – від 100 до 500 гривень, 22 тисячі – від 500 до 1000 гривень і майже 20 тисяч – понад 1000 гривень. Розмір добавки залежить від страхового стажу та зарплати, чим більший страховий стаж і чим більша зарплата, тим буде більший перерахунок пенсії.
Середній розмір пенсії у жовтні зріс і становить 1889 гривень 36 копійок проти 1596 гривень 55 копійок до перерахунку. Додаткова потреба в коштах становить 84 мільйони 300 тисяч гривень. Кошти на перерахунок пенсії є, оскільки у зв’язку з підняттям мінімальної зарплати область планує отримати до кінця року на 348 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Працівники Пенсійного фонду в області направили списки на поштові відділення та в банки, де у жовтні пенсіонери отримуватимуть виплати за двома відомостями: одна – основний розмір пенсії, а друга – добавка до пенсії, тобто та сума, яка вийшла у результаті перерахунку. У листопаді пенсію отримуватимуть, як звичайно, за однією відомістю. Ті, у кого розмір перерахунку становить до 140 гривень, отримають його не у жовтні, а в листопаді вже за два місяці разом.».
Є також категорії пенсіонерів, яким перерахунок не робили. Це ті, хто вийшов на пенсію у 2017-му році, а також ті, хто отримує спецпенсію, зокрема, поліцейські, військовослужбовці, судді.
«Є люди, у яких розмір пенсії не збільшиться, – каже Володимир Івахов, заступник начальника ГУ ПФУ в Тернопільській області. – Це ті, хто вийшов на пенсію в 2017 році. Їм немає що осучаснювати тому, що їм призначена пенсія виходячи із середньої зарплати така, як є зараз – 3764 гривні 60 копійок. Відповідно, їх розмір пенсії не збільшиться. Щодо максимального розміру теж немає обмеження. В кожної людини розмір доплати вираховують індивідуально. Розмір пенсії тепер залежить від їх індивідуального коефіцієнта заробітку, який залежить від зарплати, яку вони отримували та від коефіцієнта стажу, тобто від того періоду трудового стажу, який ця людина набула. Всі у рівних умовах.».
З питань призначення чи перерахунку пенсій усі зацікавлені можуть проконсультуватися у громадській приймальні, яка діє при Головному управлінні ПФУ, що на Майдані Волі, 3. Працює приймальня щодня з 8.00 до 17.00. Пенсіонери з районів можуть зробити це у віддалених робочих місцях Фонду, які відкрили у 12-ти громадах. До кінця жовтня планують відкрити ще два віддалені місця у Вишнівці Збаразького району та Гримайлові Гусятинського.