Головна Новини Олег Шупляк написав майже два десятки картин на шевченківську тематику

Олег Шупляк написав майже два десятки картин на шевченківську тематику

За словами художника Олега Шупляка, образ Тараса Шевченка займає в його творчості почесне місце. Свою найвідомішу зараз серію “Двовзори” митець розпочав саме з портрету-ілюзії Тараса Григоровича, пише Сусільне.

“Був 1991 рік, коли Україна тільки здобула незалежність, тоді був загальний стан ейфорії. Ще студентом я захоплювався оптичними ілюзіями в живописі, та в радянські часи інформації про цей унікальний напрям у мистецтві було дуже мало і вона була малодоступною для студента. Але навіть ті декілька неякісних чорно-білих репродукцій картин Арчимбольдо і Далі мене настільки вразили, що кардинально перевернули мої уявлення про творчість. А коли став доступний інтернет, я дізнався про інших художників, які працюють у цьому стилі”, – каже Шупляк.

Художник зрозумів, що мистецтво не зобов’язане відображати соціалістичну, чи будь-яку іншу дійсність, а може створювати свою окрему реальність:

“Коли я почав експериментувати з оптичною ілюзією, – мені хотілось, щоб мої картини обов’язково відрізнялися національним колоритом. Я хотів відобразити всі національні символи в одній картині – і Дніпро, і кручі, і політ сокола, і козака з бандурою. І, головне, щоб всі символи разом створили образ найвеличнішого сина України – Тараса Шевченка. Спочатку це завдання здавалося непосильним. Я довго думав, але одного разу в світлотінях скульптури Шевченка я побачив всю композицію одразу і взявся втілювати її на полотні”.

Ось так виглядала перша картина-ілюзія Олега Шупляка “Кобзар”, яку він завершив у 1992 році:

Майже два десятки картин на шевченківську тематику написав художник із Тернопільщини

А це – кінцевий варіант цієї ж роботи – “Дух свободи

Майже два десятки картин на шевченківську тематику написав художник із Тернопільщини

Авторський повтор цієї картини продали на інтернет-аукціоні за 20 тисяч гривень.

“Цей аукціон організували волонтери. За виручені кошти придбали стоматологічний автомобіль для бійців, які служать на передовій”, – розповів Олег Шупляк.

У 2013 році художник переміг на Всеукраїнському відкритому конкурсі на кращий ескіз логотипа з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Цей логотип був на сітілайтах у Києві на Майдані під час Революції Гідності.

Майже два десятки картин на шевченківську тематику написав художник із Тернопільщини

Також під час Революції Гідності у Києві для оформлення сцени використали зображення картини Олега Шупляка “Борітеся – поборете!”. Це зображення було на 12-метровому банері.

Майже два десятки картин на шевченківську тематику написав художник із Тернопільщини

За словами художника, в перший рік, коли він почав створювати “Двовзори” – написав також портрети-ілюзії Івана Франка, Богдана Лепкого, Лесі Українки. На сьогодні до серії “Двовзори” входять понад 300 творів живопису і графік

Виставки-шевченкіани (авторські репродукції) Олега Шупляка діють у музеї “Батьківщина Т. Шевченка” у рідному селі поета – Шевченкове Черкаської області (колишня Кирилівка), а також у міському відділі культури в Авдіївці на Донеччині. Картини-ілюзії з портретом Тараса Шевченка знаходяться у колекції Національного музею Т. Шевченка у Києві, а також у постійно діючій експозиції наукового центру Онтаріо в Канаді.

Також ілюстрації з портретом Шевченка використані у статтях, журналах, книжках, в тому числі, у підручниках університетів Кембріджа та Оксфорда.

Олег Шупляк – родом із села Біще Тернопільського району (колишнього Бережанського). Закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту. З 2000 до 2013 року працював викладачем рисунку та живопису Бережанської дитячої художньої школи. З 1990 року організував більше трьох десятків персональних виставок в Україні та за кордоном.