Головна Новини Оксана Чайчук про карантин, повторні захворювання та “союзників” ковіду

Оксана Чайчук про карантин, повторні захворювання та “союзників” ковіду

Ось так образно й, погодьмося, дуже доладно відповіла головна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук на запропоноване їй насамперед запитання щодо прогнозів стосовно пандемії COVID-19 у 2021 році. «Пандемія має свої процеси – епідемічні. І доки вони не минуть – доти й триватиме», – розшифрувала сенс вислову. А втім, стривайте: нині ж все-таки помітний сякий-такий спад? Чи ні? пише Чортків Сіті

Автор: Фото з відкритих джерел

Статистика поки що сувора

– Оксано Тимофіївно, оцей «падіж» цифр у статистиці – він чим зумовлений: поменшала кількість захворілих чи число тестувань тих, хто має підозри на COVID-19?

– Саме так – поменшало тестувань. Перш за все візьмемо до уваги те, що з початком року ми увійшли в цикл новорічно-різдвяних свят, які ще й не завершились (ми розмовляли позавчора, 19 січня – Авт.). Як звично, українці люблять святкувати, але не люблять хворіти. Тим більше – перебувати в лікувальних закладах у цей період. Тому-то й звернень набагато менше, ніж могло би бути. Спостережено, що в день надходить від 200 до 500-600 біоматеріалів для тестувань. А це – дуже мала кількість: адже ми готові робити і 2,5, і три тисячі. Був період, коли робили півтори тисячі дослідень в день. Але не варто розслаблятися і коментувати, що випадків справді поменшало, тому що ви спираєтеся на абсолютні цифри. Якщо ж розібратися у відсотковому відношенні, то рівень захворюваності зовсім не малий. От, наприклад, з початку року до нас надійшло 3473 підозри. Тобто, лікарі дають повідомлення, що та чи інша людина має симптоматику, схожу на COVID-19. Таких термінових тестів, повторюся, надійшло 3473, з них 2066 підтвердилися. А це складає 59 відсотків! Якщо ж поглянути на весь період спостережень – від початку реєстрації на території області пандемії COVID-19, то надійшло 54709 підозр, з них 36260 підтверджені. І це складає 66 відсотків. Тобто залишаємось на високих цифрах. Навіть за вчорашній день – 18 січня надійшло 205 матеріалів. Звичайно, це Святвечір, ніхто не йшов тестуватися, та й медицина теж відпочивала. Тому, мабуть, це – тести тих пацієнтів, що справді перебували у гострій стадії захворювання. З них 68 підтвердились, це – 33 відсотки. Немало, адже кожна третя людина – хвора.

Автор: Фото з відкритих джерел

– А що з летальністю – її більшає, меншає?

– Знаєте, летальність – один з критеріїв серйозності ситуації. За минулий рік, за період реєстрації спостережень від березня, у нас в області померло 460 осіб. За неповний місяць 2021 року маємо вже 39 смертей. Якщо поглянути на захворюваність медиків, то тут теж серйозний показник. Торік захворіло 2600 осіб, з них було 12 випадків летальних – це 0,5 відсотка. Упродовж січня цього року захворіло 109 медиків, п’ятеро померли, і це вже – 4,6 відсотка. Ось така сувора статистика.

Та потужна хвиля вже позаду

– На якому етапі пандемії ми зараз перебуваємо? Маю на увазі – Україна та й область в тому складі.

– І в Україні, і в області вчасно було запроваджено запобіжні карантинні заходи. І коли це був адаптивний карантин, і коли був локдаун. Хотіли люди того чи ні, схвалювали чи протестували, та все ж в більшості дотримувались. Тому-то й спостерігаємо тепер в абсолютних цифрах деякий спад захворюваності. Хоча, якщо поглянути у відсотковому відношенні, помітно: зниження захворюваності не пройшло. Знову ж таки: в період новорічно-різдвяних свят ми спілкувалися, контактували, інфікували одне одного, тому в ці дні рівень потроху вищає. Спостерігатимемо картину за 14 днів по завершенню святкувань. Поза сумнівом, прогнозується ріст захворюваності. Ще один момент: зараз державою введено тестування не тільки методом ПЛР, а й на антиген. Сімейна медицина отримала дуже велику кількість таких тестів. Вони роздані на первинну та вторинну ланки і населення тестується саме цими швидкими тестами. Але, якщо швидкий тест на антиген є позитивним, медпрацівник зобов’язаний протестувати цього пацієнта ПЛР-тестом. Адже ПЛР-тестування – найбільш точне.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Чи можна вдатися до спроби спрогнозувати, на які оберти пандемії виходимо тепер?

– Пригадаймо, як воно було: Тернопільщина, поряд з Чернівецькою областю, відразу ввійшла в шалений оберт пандемії. Ми це пережили, починаючи з квітня-травня. У нас спостерігався високий рівень реєстрації, високий рівень захворюваності. Інші області пережили це трохи пізніше. Тепер бачимо, що в нас такий процес трохи перейшов. А інші регіони – Київщина, Харківщина, Одещина – тепер ідуть, так би мовити, в перших рядах. Починалась пандемія з Китаю, перейшла на країни Європи, звідки поширилась і в Україну. Спочатку – в західні регіони, згодом просунулась далі. Тобто спостерігається хвилеподібний перебіг. Ота потужна хвиля вже поминула нашу область. Але загалом по Україні неспокійно.

Автор: Фото з відкритих джерел

Предметно – про вакцинацію…

– Проводжаючи 2020-й високосний, пандемічний рік, люди втішно зітхнули: дай, Боже, ця біда минеться в новому 2021-му. Ви як гадаєте – так і буде, цей рік поставить на пандемії COVID-19 крапку?

– А пандемія в календар не заглядає. Вона має свої процеси – епідемічні. І доки вони не минуть – доти й триватиме. Якщо вести мову про 2021-й рік, то ми поки що не досягнули колективного імунітету. На сьогодні в Тернопільській області він складає 34,2 відсотка. Тобто у такої кількості людей виявлено імуноглобулін IgG саме до цієї інфекції. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) говорить про 70 з «гаком» відсотків населення, позитивного на імуноглобулін IgG, для присутності колективного імунітету. Тоді вже можна стверджувати певний захист від COVID-19. Так, зараз ми очікуємо на вакцину від коронавірусної інфекції, щоби щепити в першу чергу осіб із груп ризику для здобуття певного рівня колективного імунітету. Тому заспокоюватися зовсім немає сенсу, до того ж, реєструємо вже повторні випадки захворювань на COVID-19. І це – свідчення, що ситуація не надто проста.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Можна стверджувати, що вакцинація – панацея від пандемічного лиха, так?

– Сподівання на вакцину від коронавірусної інфекції, звичайно ж, великі. Зрештою, як і на будь-яку вакцину. Ми вже маємо досвід вакцинації проти дифтерії, спалах якої спостерігався наприкінці 90-х років, досвід вакцинації проти кору та краснухи. Маємо й досвід масової імунізації проти поліомієліту, що часто реєструвався у 60-х – на початку 70-х років минулого століття. Тож відповідно й вакцина проти коронавірусної інфекції повинна дати свій результат, певний ефект.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Ви ось згадали про повторні випадки захворювання на COVID-19. Хочеться більшої конкретизації. Бо зараз з публікацій в багатьох ЗМІ можна, без перебільшення, «наїстися страху» щодо поширення світом більш небезпечного британського штаму зокрема, інших нововиявлених. Мовляв, мають вони і контагіозність вищу – тобто інтенсивніше інфікування, та й летальність теж. Справді так?

– Доцільне означення – контагіозність. Це означає, що одна людина може заразити багато контактних осіб. Так воно і є. Зараз Міністерство охорони здоров’я України тісно співпрацює з ВООЗ – з областей направляються матеріали на дослідження до клініки Charite в Берліні, де й визначається походження вірусів. На території України на сьогоднішній день вже встановлено функціонування вірусів походженням з Китаю, які потім перемістилися до країн Європи, зареєстровано віруси, «прибулі» з Іспанії, Італії, Німеччини, Франції і тієї ж Великобританії. Тобто маємо й цей британський вірус, якому властиві й висока контагіозність, і швидке поширення. Але це явище цілком закономірне – адже наше населення і мігрує переважно до перелічених країн Європи. І у Великій Британії немало українців – як жителів тієї держави, так і просто заробітчан. Тому й переносять.

Автор: Фото з відкритих джерел

…та повторні інфікування

– Повторні випадки захворювань – вони почастішали?

– Натепер в області зареєстровано 51 такий випадок. Маємо навіть такий, що особа захворіла через місяць після перенесеного COVID-19. Чому так трапляється? Якщо прослідкувати за імуноглобуліном IgG, який саме і є захистом людського організму від коронавірусної інфекції і виробляється лише через захворювання, помітно, що його рівень вже по перебігу трьох місяців починає знижуватись. І тому людина має шанс захворіти повторно. З іншого боку – в кожного індивідуальний стан імунної системи. Тобто кожна імунна система дає іншу відповідь на вторгнення вірусу в організм. Чиясь виробляє вищий рівень імуноглобуліну IgG, чиясь – нижчий, а ще чиясь не виробляє зовсім. Тому існує можливість хворіти і вдруге, і втретє. Спостереження за тими, хто захворів повторно, дають змогу стверджувати, що перехворілі в легкій формі вже вдруге, як правило, мають середній ступінь важкості захворювання. Звичайно, реєструються й легші форми – залежно від того, який вірус людина може підхопити. А якщо першого разу спостережено середню важкість, удруге цілком ймовірна надважка форма. Отже, слід остерігатися інфікування та ретельно дотримуватись рекомендованих медиками карантинних заходів. Тому що ця інфекція не є жартом.

Автор: Фото з відкритих джерел

Чи обмине нас грип цієї зими

– Оксано Тимофіївно, підтвердьте або спростуйте ще один меседж ЗМІ про взаємостосунки пандемії COVID-19 та сезонної епідемії грипу і ГРВІ, що зазвичай «накривають» нас приблизно цієї пори – в січні-лютому. Чи справді цього року одне накладеться на друге й від грипу ми не потерпатимемо, як зазвичай?

– Справді так. Пандемія COVID-19 витіснила не тільки грип і ГРВІ, вона витіснила й інші інфекції. Ми вже не реєструємо спалахи кишкових інфекцій – як бактеріальної флори, так і пов’язаних з вірусною етиологією: норовіруси, ентеровіруси та інші. Це ж стосується грипу та ГРВІ. Звичайно ж, вдаємось до відповідних прогнозів, тому що ведемо багаторічні спостереження за захворюваністю на грип, ГРВІ: рахуємо так звані пороги і підпорогові рівні. Зараз наближаємось до підпорогового рівня, тобто все ж є незначний ріст, однак сезонних порогів поки що не перейдено. Але, як правило, у нас в області реєстрація грипу та ГРВІ спостерігається другої половини лютого, тому остаточний аналіз – ще попереду.

Автор: Фото з відкритих джерел

Проти COVID-19: хто в тандемі?

– Пригадую наші попередні інтерв’ю вже в часі пандемії, коли Ви неодноразово наголошували на бажаній ситуації, щоб число видужалих від COVID-19 перевищувало цифру означення тих, хто захворів. Тоді, мовляв, буде не так страшно. Нині вже маємо таку ситуацію – хоча б частково?

– Так, і справді бувають дні, коли тих, хто одужав, більше, ніж тих, хто захворів. Але це явище поки що не стабільне. Маємо ось таку статистику: від початку року в нас одужало 2644 особи. А всього за період спостережень захворіло 36260 осіб, одужало – 32910. Це складає 90,8 відсотка і є добрим показником. Тому що в нас в області добре поставлена робота: принципова позиція влади плюс належна віддача лікувальної галузі – як первинної ланки, так і вторинної. Ну й, звичайно, галузі профілактичної медицини.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Можна стверджувати, що пандемія до певної міри «посприяла» злученню воєдино зусиль задля досягнення спільної мети, мобілізувала та підняла на значно вищий рівень нашу медицину?

– Хотілось би наголосити, що й наша установа – Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України, й заклади охорони здоров’я області за цей період дуже підняли свій технічний ресурс. До прикладу, ми стали лабораторією, яка оснащена новітніми приладами, працюємо за новітніми технологіями, дослідження проводяться на генетично-молекулярному рівні. Якщо на початку пандемії ми мали змогу робити до ста досліджень і то було нашою гордістю, то тепер така спромога зросла до трьох тисяч. Відповідно й зріс рівень наших фахівців, ми опанували багато методик визначення РНК вірусу. Заклади охорони здоров’я також оснащені новітнім обладнанням – зокрема апаратами ШВЛ, кисневими концентраторами, практично в кожній районній лікарні є КТ – комп’ютерний томограф. Тобто рівень надання медичної допомоги в нашій області справді високий. Ми були готові навіть до непередбачуваних подій – зокрема розгортання госпіталів на територіях стадіонів. Але, слава Богу, до цього не дійшло. Проте це також показник нашої спільної роботи – влади та медицини.

Автор: Фото з відкритих джерел

– І насамкінець: чому нас навчила, ще вчить пандемія?

– Багато чому. Ми почали більш свідомо ставитись до власного здоров’я. Почали реально прислухатися: хворіємо чи здорові. Почали замислюватись, чи нам, хворим, виходити в середовище та інфікувати когось, чи ні. Ми навчилися мити руки, користуватися антисептиками, носити маски. У кінці-кінців, навчилися оберігати від небезпечних контактів своїх дітей, убезпечувати рідних. Погодьмося – це багато.