Головна Новини Одну із клумб на площі Ринок в Бережанах засіяли пшеницею

Одну із клумб на площі Ринок в Бережанах засіяли пшеницею

19 квітня одну із клумб на площі Ринок міста Бережани, що на Тернопільщині, було засіяно пшеницею.  Акція є реалізацією другої частини проекту «163», автором якого є віденський архітектор, уродженець Бережан, Ростислав Бортник.

У 2016 році Ростислав Бортник спільно з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» презентував мистецький проект «163. Мистецтво заради пам’яті». В березні 2017 року інсталяцію експонувала Арт-галерея Тернопільської спілки художників, інформує memorialholodomor.org.ua.

Друга частина проекту «163» передбачає створення в кожному населеному пункті України  «Живого Меморіалу» в пам’ять про кожного вбитого українця під час Голодомору-геноциду в 1932-1933 рр. Автор задуму Ростислав Бортник каже, що «Живий Меморіал» – це засіяне зерно в середовищі того чи іншого населеного пункту. Засіяне не на окраїнах чи полях, а саме в центрі міст та селищ. Засіяне в тих місцях, де зазвичай звикли бачити квіти на клумбах чи квітниках. Засіяне в тих місцях, де б мешканці щодня бачили, як сходить, росте та колоситься пшениця. Можливо, саме в такий спосіб ми б «пом’янули» мільйони невинно вбитих. І в такий спосіб ми б віддали їм шану, та показали світові, що ми шануємо Пам’ять про найбільшу трагедію в історії українського народу!»

«Живий Меморіал» реалізовано в Бережанах завдяки Бережанській міській громадській організації «Рідне місто», яка  звернулася до міської ради з цією ідеєю й отримала дозвіл.

Шановні працівники адміністрацій, міських і сільських рад, та всі громадяни України!

Цього року Україна відзначає 85-ті роковини пам’яті жертв Голодомору. Це роковини страшного злочину геноциду, що Сталін і його поплічники вчинили проти української нації. Опір злочинній політиці радянського режиму та спроба вийти зі складу СРСР українцям коштувала мільйони життів: від 7 до 10 мільйонів дітей, жінок і чоловіків стали жертвами геноциду через свою національність.

Організатори закликають облаштувати таку клумбу у кожному місті