Головна Новини Один із небагатьох добре збережених палаців на Тернопільщині знаходиться в Білокриниці

Один із небагатьох добре збережених палаців на Тернопільщині знаходиться в Білокриниці

Неподалік від міста Кременець розташовується селище Білокриниця, головною коштовністю якого є маловідомий місцевий палац. Сьогодні тут працює лісотехнічний коледж. Білокриницький палац – один із небагатьох добре збережених на Тернопільщині.

Таємниця витривалості палацу
Як би це не було банально – Білокриницький палац пережив чимало змін та власників за час свого існування. Господарювали тут і князі Збаразькі, і родина Вишневецьких, і рід Радзивілів, і граф Воронін. Останній найбільше доклав руку до збереження та розбудови палацу.
Сьогодні палац у Білокриниці – це вже зовсім не та оборонна фортеця, якою він був у часи свого зведення у XVII ст. Замок пережив напади татар, пожежі, війни, руйнувався через недбальство своїх власників, але все ж зберігся до сьогодні.
Граф Воронін, підданий Російської імперії, придбав Білокриницький палац за 27 тис. рублів на аукціоні і чимало ще вклав, розбудувавши його майже вдвічі. Після своєї смерті він розпорядився відкрити тут школу.

  • Можливо, саме завдяки тому, що будівля працювала й працює досі як навчальний заклад, вона змогла вижити у непрості радянські часи та проіснувати до сьогоднішнього дня.

Архітектура палацу: на що звернути увагу?
Найбільш цікавими елементами в оформленні екстер’єру палацу у Білокриниці є дві вежі, оздоблені зубцями, що розташовані по боках будівлі. Вежі різної висоти оформлені у англосаксонському стилі, а по кутах їх прикрашають кутові башти з гострими готичними шпилями.
Головний вхід виступає з основного профілю Білокриницького палацу та оздоблений величезними восьмигранними колонами.
У більш сучасних, проте менш вишуканих добудовах розташувались класні кімнати, гуртожитки та адміністративні приміщення лісотехнічного коледжу.
Перехід від старої будівлі гармонійно поєднується з прибудовами, які були зведені графом Вороніним. Разом ці дві частини утворюють асиметричний палац в єдиному стилі ренесансу з готичними нотками, – пише md-ukraine.com.

  • Ще однією архітектурною родзинкою палацу є в’їзна арка, зведена у тому ж стилі, що й палац. Восьмигранні колони підтримують арку, прикрашену стилізованою ліпниною у вигляді грон винограду та дубового листя. Одразу під аркою розташовується сова – символ мудрості.

Територія палацу у Білокриниці. Де прогулятись?
Праворуч від будівлі коледжу розташована невелика стежина, яка веде до могили найбільш відомого власника Білокриницького палацу – графа Вороніна. Його могила просто оформлена, помітити її можна за великим білим хрестом.
Також до сьогоднішнього дня збереглись елементи рову, що колись захищав палац.
Поруч із палацом розташований невеликий ставочок. А біля нього знаходиться місцевий дендропарк, який займає майже 16 га. Парк був зведений ще два століття тому. Спочатку тут висадили лише дуби та проклали алеї, але поступово насадження ставали все більш різноманітними. Сьогодні тут росте 450 видів рослин, деякі з яких занесені до Червоної книги.