Головна Новини Обвинувачений у вбивстві тернопільської тату-майстрині проситься під домашній арешт

Обвинувачений у вбивстві тернопільської тату-майстрині проситься під домашній арешт

19 листопада у відкритому засіданні Тернопільського міськрайонного суду продовжилося слухання кримінальної справи Андрія Горбатюка, котрий виступає обвинуваченим у скоєнні кримінального злочину за статтею «Умисне вбивство». Головуючий Петро Гуменний продовжив обвинуваченому міру запобіжного заходу – тримання під вартою, пише Номер один

Майже дві години суд вислуховував обидві сторони по справі – потерпілих, обвинувачених, їхніх адвокатів, приймав клопотання, заперечення та скарги. На засіданні були присутні бабуся й мама вбитої тату-майстрині Тетяни Подвашецької.

– Кримінальне правопорушення є особливо тяжким кримінальним злочином і несе за собою довічне позбавлення волі. Те, що обвинувачений переховувався від правоохоронних органів, може чинити психологічний тиск на свідків, які є його родичами та проживають за тією самою адресою, що й він, а також те, що Горбатюк обвинувачується у скоєнні злочину, вчиненого з застосуванням насильства, є підставою не визначати розміру застави. Відсутні підстави, які б могли бути застосовані у більш пом’якшувальному заході, оскільки вони не зможуть запобігти певним ризикам. Тому просимо обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без застосування як альтернативи застави, – аргументував свою позицію прокурор Олексій Смередчук.

Прокурор також повідомив, що Андрій Горбатюк ніде не працював, вів антисоціальний спосіб життя, сім’ї на утриманні не мав, тому є всі підстави вважати, що він буде ухилятися від судових засідань, що призведе до порушення розумних строків розгляду цієї резонансної справи.

Колегія суддів. Головуючий – Петро Гуменний

Стороні захисту не припала до душі позиція прокурора. Один з адвокатів обвинуваченого зачитав скаргу та заперечення, які стосувалися даної справи. А також вніс пропозицію про домашній арешт як міру запобіжного заходу.

– Ризики, про які сказав прокурор, повинні бути обґрунтовані, а не уявними. В даному випадку йдеться про те, що обвинувачений зник із місця злочину. Але його вина не встановлена, тому ми не можемо конкретно говорити, що він скоїв дане правопорушення. Що стосується впливу обвинуваченого на свідків, усі необхідні слідчі дії було проведено і всі дані встановлюються, тому, окрім голослівного моменту, прокурор не навів жодного факту стосовно того, як саме обвинувачений може чинити вплив на свідків. Те, що Андрій Горбатюк не працює, веде аморальний спосіб життя, жодним чином не впливає на перешкоджання розгляду справи. Тому дані ризики вважаємо уявними і переконані, що обвинуваченому достатньо домашнього арешту, який забезпечить усунення всіх необхідних ризиків. Додамо, що цілодобовий домашній арешт із застосуванням всіх обмежень за умови носіння електронного засобу контролю цілком забезпечить контроль за обвинуваченим, – виголосили захисники Андрія Горбатюка Петро Грода й Тарас Бондарчук.

У зал судового засідання з’явилися потерпілі – мама й бабуся загиблої, а також дідусь та подруга

Клопотання про домашній арешт обурили родичів загиблої. Суд робив зауваження, однак емоції не вщухали. Після чого судді подалися в нарадчу кімнату для ухвалення міри запобіжного заходу обвинуваченому.

Мама та бабуся Тетяни Подвашецької, які визнані потерпілими в даній справі, від коментарів відмовляються, однак в емоційному напруженні бабуся сказала, що бажає довічного ув’язнення для обвинуваченого. На засідання прийшов дідусь загиблої та близька подруга. Коментувати що-небудь вони також не виявили бажання. Смерть Тетяни – велика втрата для родини та знайомих, тому їхню позицію можна зрозуміти.

Після консультацій у нарадчій кімнаті суд задовольнив клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу, а саме тримання під вартою. Скаргу та заперечення, які були подані адвокатами обвинуваченого, суд відхилив.

Як стало відомо, батьки та родичі обвинуваченого на зв’язок із потерпілими не виходили та на судове засідання не з’являються.

Нагадаємо, судова психіатрична експертиза, котра проводилась у закритому відділенні, встановила, що Андрій Горбатюк осудний.

Наступне судове засідання відбудеться 28 листопада.

Колектив «Номер один» слідкує за цієї резонансною справою, щоби тримати своїх читачів у курсі всіх подій.

Іванка Біла