Головна Новини Нові факти про справу Андрія Пекельного та “смертельний Великдень” на Тернопільщині

Нові факти про справу Андрія Пекельного та “смертельний Великдень” на Тернопільщині

На Великдень (2 травня) цього року всю Тернопільщину приголомшив страшний випадок: 6-ро нападників увірвалося в будинок ветерана АТО 23-річного Андрія Пекельного, а результатом таких дій стало смертельне поранення, котре отримав один із групи агресивних молодиків. Відео переслідування Андрія Пекельного вже було оприлюднено для громадськості, його навіть прокоментував Сергій Стерненко.

Як інформує “Цензор.НЕТ“, за місяць, 14 червня, Андрію Пекельному виповниться 24 роки. Він – вже ветеран війни – пішов в армію у 20 років, 2017-го. Нещодавно у нього закінчився контракт.

Андрій – із маленького села на Тернопільщині. Населення Глещави, де він живе удвох із матір’ю, менше тисячі осіб. Втім, у селі є діючий клуб та “настільки добра компанія” місцевої молоді, що до Глещави нерідко приїжджають гості з інших сіл. Із сусідньої Іванівки, що знаходиться у 8 км від Глещави, і була компанія з шістьох хлопців, які приїхали до клубу на Великдень, 2 травня. Одного з них, 23-річного Володимира Воробця, поховали у Іванівці цього вівторка. 24 роки йому також мало виповнитися 14 червня.

Один проти шістьох. Cправа десантника Андрія Пекельного, який захищав себе та матір на власному подвір’ї 03

Покійний Володимир Воробець.

Збігаються усі розповіді учасників інциденту у тому, що у сільському клубі стався конфлікт, внаслідок якого Андрій Пекельний пішов до себе додому. Але шестеро хлопців з сусіднього села вирішили прямувати за ним. Опівночі вони стукали у вікна будинку, кричали, вирвали дверні ручки та, зрештою, вибили двері. Мати Андрія злякалася та почала плакати.

“Андрій викликав поліцію та взявши ніж стояв перед дверима. Коли двері не витримали натиску нападників і вони вломилися до будинку, Андрій почав кричати, що у нього ніж і він готовий його застосувати”, – переказує ситуацію зі слів Андрія Пекельного його бойовий побратим, десантник Андрій Кметь. – “Та нападників це не зупинило. Вони повалили його, а ніж випав з руки під час падіння. У ході боротьби Андрію вдалось підібрати ножа. Під час цього на нього “навалився” один із нападників та в ході боротьби наштрикнувся на ножа. Компанія зрозуміла, що так просто Андрій не здаватиметься і вибігла на вулицю. Хочу зауважити, що Андрій сам викликав поліцію”.

Версії про те, що поранення загиблому Володимиру Воробцю під час штовханини під будинком завдав саме Андрій Пекельний, притримується і поліція області. Але водночас у офіційному повідомленні про те, що сталося, правоохоронці зауважують: “На момент хуліганства в будинку разом з хлопцем була мама. Він злякався за неї”.


Один проти шістьох. Cправа десантника Андрія Пекельного, який захищав себе та матір на власному подвір’ї 04

Будинок Андрія Пекельного та його матері у селі Глещава.

Андрій Пекельний на сьогоднішній день знаходиться під домашнім арештом. Йому інкримінують ст. 118 Кримінального кодексу України. Це “умисне вбивство при перевищенні меж необхідної самооборони”, що карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Втім, ветеранська спільнота із цим не згодна.

“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони. Яке тут “умисне” чи перевищення?”, – дивується Андрій Кметь. – “Він просто захищав себе та свою матір, яка в той час перебувала в будинку”.

“Ми проходили службу в 80-й Десантно-штурмовій бригаді. В 2018-2019 роках разом виконували завдання в зоні ООС, на маріупольському напрямку. Хороший побратим і товариш”, – розповідає Кметь про Пекельного у розмові з уранлістами, – “Патріот, цікавиться постійно подіями в Україні, вивчає історію. Ніколи нікому не відмовляв у допомозі в тій чи іншій справі. Небайдужий та активний. Спортсмен. Займався постійно сам та інших заохочував. Службу проходив з 2017 року, а минулого року звільнився”.

“В квітні минулого року ми разом пішли у відпустку. Тоді якраз був пік коронавірусу. По закінченні відпустки реально не було чим доїхати до Львова, так він з дому на спортивному велосипеді приїхав”, – з усмішкою додає побратим.
Один проти шістьох. Cправа десантника Андрія Пекельного, який захищав себе та матір на власному подвір’ї 05

Андрій Пекельний.

“Випадок, який стався, безперечно є трагедією, тому що загинула людина. Але ми бачимо, що ветеран, Андрій Пекельний, зробив усе можливе, щоб уникнути конфлікту, щоб цієї трагедії не відбулося”, – коментує Олександр Войтко, координатор Спілки ветеранів війни з Росією, член Громадської ради при Міністерстві ветеранів. – “Він пішов з місця, де сталася сварка, він зачинився у себе в будинку, і лише агресивність хлопців, які бажали продовження конфлікту, призвела до трагедії. Тому що вони фактично вдерлися до будинку, і Андрій попередив їх, що буде захищатися. Андрій викликав поліцію. Йому практично нічого не залишалося, крім як намагатися захистити себе від групи агресивних людей”.

“Хто завдав удару ножем у сутичці та що саме призвело до смерті людини – нехай вже слідство встановить. Але навіть якщо цього удару завдав Андрій Пекельний – він мав повне право на необхідну самооборону, відповідно до Кримінального кодексу”, – додає Войтко.

Чи зіграв якусь роль у цій ситуації той факт, що Андрій Пекельний – ветеран? Войтко впевнений, що так.

“Багато ветеранів одразу написали про цей випадок, багато ветеранських спілок, ми контактували з багатьма, і наша спілка одразу ж сказала, що бере справу під контроль. Я думаю, що це допомогло створити резонанс. І саме медійний резонанс став причиною того, що справа почала рухатися у вірному напрямку. Тому що у 95% подібних справ людині одразу інкримінують ст. 115 – умисне вбивство та саджають її на два місяці у СІЗО без права застави. Лише потім вже можна якось відбиватися, пом’якшувати статтю, витягувати людину під домашній арешт, якщо для цього є причини… Тут завдяки резонансу кваліфікували одразу за легшою статею і дали домашній арешт. Це вже кращі вихідні позиції. Є великі шанси, що справа буде закрита – тому що це необхідна самооборона. Ми бачили вже і заяви посадовців про те, що дії Андрія Пекельного підпадають під самооборону. І це – медійний резонанс, значний внесок у який зробили ветерани та ветеранські спілки. Тому що Андрій – ветеран”.

Спочатку захистом Андрія Пекельного почало займатися адвокатське об’єднання “Ореховський і Коломієць”. Згодом з’явилася також інформація про те, що до справи долучиться відомий український адвокат Андрій Федур, який вів, зокрема, справу Гонгадзе.

“Аби утвердити право на самозахист”, – прокоментував таку перспективу адвокат Віталій Коломієць. Він, між іншим, захищає одну з підозрюваних у справі Шеремета, бойового медика Яну Дугар.  

“Християнська дитина”, – без жодної іронії казав Коломієць про свого підзахисного, розповідаючи, що Андрій Пекельний надзвичайно важко переживає те, що сталося. У четвер Ореховський і Коломієць подали клопотання щодо закриття справи – за відсутністю складу злочину.

7 травня у другій половині дня стало відомо, що Андрія Пекельного у суді надалі дійсно захищатимуть Андрій Федур та Гліб Федур.

“Вивчивши доступні стороні захисту матеріали слідства, вважаємо що він не вчиняв злочину, а його дії були в межах необхідної оборони”, – написав Андрій Федур на своїй сторінці у Facebook.