Головна Новини Не підземні води, а рух транспорту: назвали причину руйнування костелу в Чорткові

Не підземні води, а рух транспорту: назвали причину руйнування костелу в Чорткові

У Чорткові нарешті назвали причину, через яку почав активно руйнуватися домініканський костел. Для цього міська рада навіть викликала експертів з сусідньої області.

Як повідомляє Терноград з посиланням на сайт ЧМР, виною всьому – активний рух автотранспорту, зокрема, й великогабаритного поблизу сакральної споруди.

Про це після детального аналізу заявив професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор геолого-мінералогічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Едуард Кузьменко, пише RISU

«Спочатку ми вважали причиною руйнування підземні води, проте детальне дослідження показало дещо інше. Споруда починає осідати й отримувати тріщини через активний рух транспорту, адже дорога розташована від костелу на відстані лише трохи більшій, ніж один метр».

Аби врятувати святиню, науковець порадив змінити схему руху, а краще – зовсім заборонити проїзд на цій ділянці.

«Активний рух автотранспорту можна прирівняти до невеликого сейсмічного руху. Наприклад, одна вантажівка – це як 3-4-бальний землетрус. А тільки уявіть, якої сили цей рух набирає, коли одночасно проїжджає кілька машин?! І так цілодобово!»

Своєю чергою міський голова Чорткова повідомив, що наразі готується проєктно-кошторисна документація та план оновлення дорожнього покриття поблизу костелу. Разом з тим змін зазнає і схема автомобільного руху.

До слова, під час перевірки науковці виявили кілька цікавинок. Зокрема, головною опорою нового костелу (1910 р) стали колони старого (1610 р). Їх заховали вглиб землі аж на 16 метрів. Проте насправді цей показник може бути значно більшим.

Ще однією цікавинкою є крипта, схована на глибині в 3,2 метра. Підземне приміщення слугувало для поховань. Наразі його достеменні розміри не відомі.