Головна Новини Не дитячі ціни на дитячі речі: скільки вартує зібрати школяра у Тернополі?

Не дитячі ціни на дитячі речі: скільки вартує зібрати школяра у Тернополі?

Здається, зовсім недавно для учнів продзвенів Останній дзвоник. Розпочалися довгоочікувані літні канікули. Діти ще відпочивають у бабусі в селі, купаються в річці чи в морі. А вже час думати про школу. Не за горами Першовересень!

Тож, поки школярі насолоджуються останніми літніми днями, їхні батьки із острахом підраховують, скільки доведеться витратити, щоб зібрати учня до школи. А ціни, і справді, «кусючі».

Місячна зарплата зникне за один день

Отже, розпочнемо з ранців. Залежно від якості та зовнішнього вигляду ціна на них – від 350 до 1200 гривень. Педагоги радять батькам не економити на ранці. Він має бути із ортопедичною спинкою, і з лямками, що добре регулюються.

«Діти ростуть, формується хребет. Їх спинки мають бути рівними, стрункими», – каже продавчиня на центральному ринку пані Марія. Поки ми спілкувалися з нею, підійшла Людмила Степанівна з донечкою Ілоною. Дівчинка цьогоріч йде у третій клас. Обирали для красуні портфелика. Поєднали усі побажання. Дівчинка хотіла рожевого із принцесами, мама – зручного. Зрештою, заплатили за ранець 850 гривень. Продавчиня запевнила, що два роки дитина зможе з ним ходити до школи, пише Свобода

Користуючись нагодою, поцікавилися цінами і на канцелярське приладдя. Тут теж усе залежить від якості. Але загалом потягне 450-600 гривень.

Йдемо далі і наштовхуємось на величезну чергу. З’ясувалося, батьки «розмітають» шкільну форму. Дивлюся, збоку стоїть засмучений хлопчина.  Його мама розповіла, що форми йому не вистачило.

«Минулого року ми заздалегідь купили, а за два місяці він добряче підріс, довелося за якийсь час купувати нову. Цьогоріч не хотіли поспішати», – розповіла пані Галина.

Звичайну шкільну форму можна придбати за 350 гривень. А хто вже хоче «шиканути», може купити дитині дорогий піджак. Він вже вартуватиме від 700 гривень. До слова, ціни на ринку і в магазинах відрізняються. На базарі можна зекономити сто, а то й двісті гривень.

До слова, продавці заспокоюють: форми ще довозитимуть, тож усі вистачить.

Спортивний костюм вартує від 450 до 1000. Спортивне взуття, теж залежно від якості, від 500 гривень.

Ми підбили загальну суму коштів, які треба потратити, щоб придбати найнеобхідніше середньої якості. Це – три з половиною тисячі гривень. Порівняно з минулим роком, ціни зросли на 15%.

Економ-варіант!

На підготовку дитини до школи потрібно викласти місячну зарплату, бідкаються батьки. Але нам вдалося поспілкуватися з мамами, котрим вдається добряче зекономити. Як?  Сьогодні великою популярністю користуються різноманітні Інтернет-сайти, де за значно дешевшою ціною можна придбати шкільне приладдя, ранці, форму. Батьки учнів однієї із тернопільських шкіл замовляють на сайті речі оптом для всього класу. Так значно дешевше. А ще дехто купує в Інтернеті вживані речі.

Не слід забувати про комісійні магазини. Одні батьки здають шкільні форми, ранці, інші за безцінь скуповують їх.

До прикладу, Галина Матіяш розповіла, що ціни на ринку їй не по кишені, тож вдалося знайти в комісійному майже новенькі піджак, штани і сорочку за 350 гривень.

Конкретні ціни вказувати не будемо, оскільки їх ніхто не регулює. Якщо сьогодні та чи інша річ вартує 100 гривень, то ніхто не дасть гарантії, що завтра за неї не правитимуть усі двісті. Усе залежить від попиту. Продавці по секрету розповіли, що самі одягають дітлахів у перші місяці літа, тоді ціни набагато нижчі.

Тож, дорогі батьки, налаштовуйте дітей на навчання, а себе – на чималі витрати.