Головна Новини Неймовірна краса “українського Люрду” на Тернопільщині

Неймовірна краса “українського Люрду” на Тернопільщині

На світі є так багато унікальних і по-справжньому цікавих речей. Є безліч красивих архітектурних ансамблів, просторих і величних площ, старовинних соборів, ошатних вулиць та неповторних пам’яток природи. Проте, подекуди, нам так тяжко побачити те, що просто у нас під рукою, те, що є рідним… Але чомусь, чи то з браком часу, чи то цікавості,  ми забуваємо про своє, яке не менш красиве та величне.

І сьогодні, ми познайомимось, а, можливо, згадаємо про ще один унікальний об’єкт Тернопільщини, який захоплює чимось таким таємничим та невимовно красивим.

Село Рукомиш поєднало усе : і мальовничу природу, і незвичайні локації архітектури. Як розповідають місцеві жителі, у обідню пору 30 липня 2012 р. у селі стався обвал кам’яної брили на парафіальну церкву  Св. Онуфрія. Скульптура Св. Онуфрія, яку виготовив Пінзель, унаслідок руйнації не постраждала, але селяни її заховали: зі Львова в Рукомиш приїхала делегація мистецтвознавців, забирати скульптуру – але місцеві не віддали її, бо то «їхній Пінзель».

Те, заради чого в Рукомиш приїздять туристи, знаходиться відразу під знаком з назвою села. Це дивовижний печерний комплекс, церквиця з XVIII ст., столітній костел – і сучасна хресна дорога з купою стацій. Хоча природа таки заворожує – відірвати очі від гротів і скель неможливо. Травертинові скелі – ось як по-науковому називається це диво природи. В 1975-77 рр. скелі розвідували геологи з тресту “Київгеологія”. Висновок був зрозумілий: рукомиське родовище травертину придатне для виробництва облицювальних виробів та вапна.  Для людей вони святі. Дехто навіть вважає Рукомиш “українським Люрдом”.

Підсумовуючи розповідь про таку цікаву місцину, Рукомиш – це одне неповторне селище в околицях Бучача. І якщо Вас хоч трохи зацікавило це місце, то знайдіть час, щоб туди навідатись, адже перед Вами тоді відкриється ціла історія.

Оксана Шахова для Чортків.Онлайн