Головна Новини Незвіданий Чортків: велич і краса Рудькової балки

Незвіданий Чортків: велич і краса Рудькової балки

У будь яку пору року у Чорткові водозабір «Рудькова балка» довжиною сотню метрів неабияк приваблює кожного відвідувача незрівнянною величністю та красою. Журналісти Чортків.city побачили цю красу на власні очі та готові вам передати свої враження не тільки словами, а й світлинами та відео, пише Чортків Сіті

Дістатися до цієї мальовничої місцини можна маршрутним таксі № 3, а також пішки. Водозабір «прописаний» у мікрорайоні Бердо по вулиці Рудькова.


Максим Огородник


Максим Огородник
До речі, є згадка про однойменний хутір у виданні «Тернопільщина. Історія міст і сіл». Нині від хутора залишилася лише назва вулиці.
Рудькове – хутір, розташований за 2,5 км від міста.
У 1949 р. на хуторі – 10 дворів, 41 житель.

 Фото Максима Огородника

Австрійський спадок

У 1901 році руками австрійських майстрів було збудовано цю унікальну інженерну споруду, немов пам`ятку покоління перед її величністю джерельною водою.

Перед входом встановлена пам`ятка для кожного відвідувача.


Фото Максима Огородника

Фото Максима Огородника

Води цього кришталевого джерела відомі своїм хімічним складом і є більш придатними для пиття. Водозабір забезпечує місто питною водою 700 куб. м. води на добу, на ньому розташовано 10 каптажів, з яких б`ють джерела, один збірник та один басейн. Унікальність цієї споруди полягає й в тому, що вода самопливом, без будь-яких механізмів, подавалася в центральну частину міста дерев`яними жолобками, на які і сьогодні іноді натрапляють мешканці вулиці Богдана Хмельницького при проведенні земляних робіт.


Фото Максима Огородника


Фото Максима Огородника

Тільки вслухайтеся в джерельний водограй.

Відео Максима Огородника

Наразі водозабір на балансі КП «Чортківське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» міської ради.

На завершення пропонуємо вам прогулятися віртуально цією мальовничою місцевістю.