Головна Новини Незвідане місто: у Тернополі відтворять пам’ятку архітектури, про яку мало хто знає

Незвідане місто: у Тернополі відтворять пам’ятку архітектури, про яку мало хто знає

Синагога, зменшена у сто разів. У Тернополі з’явиться бронзова копія забутої пам’ятки архітектури. Залишилося мало тернополян, які пам’ятають, де саме колись була єврейська божниця. Для сучасників розробили макет, сподіваючись, що він стане ще одним туристичним об’єктом нашого міста, повідомляє Т1 Новини.
Тоді Євгену Барову було лише 6 років і самої синагоги він не пам’ятає, лише її руїни. Він мешкав неподалік зі своїми батьками. А сюди прибігав гратися з друзями у солдатиків. Каже, довкола всі будинки були зруйновані, а у їх підвалах ластівки вили гнізда. Малому Євгену було дивно, як вони з’являються і зникають з-під землі.

“Я заплющую очі і в мене тут все як на кіноплівці йде. Тут усюди росли кущі бур’янів, вони були вище мого зросту, мені тоді було лише 6 років. Отут, де ми зараз стоїмо, тут котельня, за музичним, центральним його корпусом, була синагога єврейська”, – розповідає тернополянин Євген Баров.

Синагога була на вулиці Паращука. Зараз про неї можна дізнатись не лише зі спогадів старожилів чи фото. Тернополянин Володимир Кріса відтворив її макет у паперовому вигляді. Орієнтувався за старими фотографіями, хоча зізнається, інформації про єврейську божницю до наших днів залишилося дуже мало. Та цьогоріч Володимир з колегами по крупинці почали збирати додаткові відомості про храм, хочуть вдосконалили вже готовий макет. Тим паче, що завдяки меценату з’явилась можливість зробити бронзову модель синагоги зменшену у сто разів.

“Недостатньо було фотоматеріалів, старих історичних світлин з усіх боків, щоб відтворити її точну копію. Деякі світлини я побачив вже згодом. З’ясував деякі моменти, які будуть виправлені на бронзовому макеті. Зокрема форма даху, вона тут трохи неправильна, бо не було фото зверху”, – каже архітектор Володимир Кріса.

Однак, вже на бронзовому зливку планують розмістити ще одне знакове місце – старий ринок.

“Я виготовив макет, а мої друзі – ринкову площу. Тернопіль мав дуже гарну ринкову площу, яка була після Другої Світової війни повністю перебудована і від неї нічого не залишилося”, – додає Володимир.

Володимир Кріса розповідає синагога була однією з найстаріших споруд довоєнного Тернополя і головною культовою будівлею єврейської громади міста, яка становила майже половину його населення. До того ж, вона мала оборонний характер. Про це свідчать отвори бійниць у стінах верхнього ярусу. Божницю зруйнували під час Другої Світової війни.

“Вона спочатку була зруйнована німцями, а вже після квітня 1944 року, так званим, визволенням Тернополя радянськими військами, можете побачити, які руїни від неї залишилися”, – каже архітектор.

Котельня, яка постала на місці синагоги, в аварійному стані. Її митці планують використовувати, як художню майстерню, аби тернополяни пам’ятали про давню єврейську пам’ятку. Відкриють біля морфологічного корпусу медуніверситету, 17 листопада.

Оксана Смільська, Оксана Задорожна, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.