Головна Новини Недобросовісний батько, що на пів року забув про дітей, працюватиме на благо...

Недобросовісний батько, що на пів року забув про дітей, працюватиме на благо громади

Суддя Тернопільського апеляційного суду розглянув апеляційну скаргу Петра Б. на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 12 листопада 2020 року.

Даною постановою чоловіка визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення за ч.1 ст. 183-1 КУпАП (несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання) та накладено адміністративне стягнення у виді 120 годин суспільно корисних громадських робіт.

Відповідно до матеріалів справи, 18 липня 2017 року судовим наказом Тернопільського міськрайонного суду Петра Б. зобов’язано щомісяця сплачувати аліменти на утримання двох дітей у розмірі 1/3 частини від усіх видів доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, до їхнього повноліття. В ході судового розгляду було встановлено, що починаючи з вересня 2019 року чоловік періодично сплачував аліменти, однак не щомісячно і не в повному обсязі, внаслідок чого станом на 1 вересня 2020 року заборгованість перевищила 64 тис. грн. З цих підстав на нього було складено протокол про адміністративне правопорушення, а подальшому суд першої інстанції виніс постанову про накладення стягнення у виді суспільно корисних робіт.

Не погодившись із цим рішенням, чоловік подав апеляційну скаргу та просив постанову місцевого суду скасувати у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, стверджуючи що, відповідно до розрахунку від 14 вересня 2020 року, розмір заборгованості становив 40 тис. грн.

У судовому засіданні суддя Тернопільського апеляційного суду, заслухавши пояснення Петра Б. та дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що наведені в апеляційній скарзі доводи не впливають на правову кваліфікацію правопорушення і не спростували правильність висновків місцевого суду.

З приводу доводів апелянта про меншу, ніж вказано у протоколі суму заборгованості, Тернопільський апеляційний суд зазначив, що новий перерахунок, який здійснено державним виконавцем вже після складання протоколу, не спростовує правильність висновків суду першої інстанції про наявність складу правопорушення. А саме, що сукупний розмір заборгованості по аліментах все -таки перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

З огляду на наведене, суддя Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу Петра Б. залишив без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

Варто наголосити, що заборговані чоловіком 40 тис. грн аліментних платежів йому все одно доведеться сплатити.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду