Головна Новини Небезпечні боєприпаси з воєнних років дехто розглядає, як спосіб заробітку

Небезпечні боєприпаси з воєнних років дехто розглядає, як спосіб заробітку

Від початку 2018 року на Тернопільщині зареєстровано 23 випадки виявлення вибухонебезпечних предметів, а фахівцями Управління ДСНС України у Тернопільській області вже успішно знешкоджено 53 боєприпаси.

Як повідомляють рятувальники, не про всі випадки виявлення вибухонебезпечних предметів. Іноді буває навпаки – дехто їх розглядає в ракурсі заробітку, колекційного експонату чи навіть забави, що надзвичайно небезпечно! Лихо також може трапитись внаслідок несанкціонованого пошуку, збору та нелегальної реалізації елементів боєприпасів, в якості металобрухту. Тому важливо, щоб усе населення, особливо діти, мали чітке уявлення про загрозу, яку становлять вибухонебезпечні предмети та чітко знали правила поведінки при їх виявленні.

Під час земляних робіт будьте пильними та обачними, адже вибухонебезпечні предмети можуть знаходитись всюди де проходили бойові дії: на полях та городах, у лісах та парках, у річках та ставках, будівлях та підвалах, на території колишніх полігонів. Особливо слідкуйте за дітьми, попередьте їх про небезпеку яку являє собою звичайний, на перший погляд, шматок застарілого металу.

Тому у разі виявлення вибухонебезпечного предмета, або предметів схожих на них необхідно:

  • припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмету;
  • у жодному разі не чіпати його і тим більше не намагатися розібрати;
  • організувати огородження або охорону місця знахідки;
  • вивести всіх сторонніх від місця знаходження боєприпасів;
  • негайно повідомити в найближчий підрозділ пожежно-рятувальної служби ДСНС району, міста за номером 101, відділок міліції 102, органи місцевої виконавчої влади;
  • не користуватись засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух). – побачивши спалах або почувши звук вибуху, негайно сховатися чи лягти на землю, навіть знаходячись на значній відстані від місця вибуху, тому що можливе поранення осколками. – не розводити багаття поблизу знахідки;
  • запам’ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахідка і поставити застережливий знак.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки фахівці-піротехніки, підготовлені до виконання даних робіт.