Головна Новини Небезпечна рослина масово розростається на Тернопільщині (Відео)

Небезпечна рослина масово розростається на Тернопільщині (Відео)

Жителі Тернопільщини потерпають від масового розростання небезпечного бур’яну – борщівника. Побачити його вже можна на околицях міста, біля дороги, а також на занедбаних територіях.

Ворсинки та їдкий сік борщівника викликають сильні опіки, нудоту, задуху, підвищення температури, алергічну реакцію, унаслідок чого на тілі залишаються характерні сліди-шрами. Фахівці кажуть, навіть зараз у період коли рослина ще не розрослась вона може зашкодити. Боротись із шкідником потрібно не лише скошуванням.

“Треба робити два три скошування в сезон і не допустити високого росту даного бур’яна. Також у цій фазі добре робити оприскування гербіцидами, щоб можна було на даній стадії знищити”, каже начальник управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Віталій Панькевич, повідомляє Т1
Віталій Панькевич каже, за останніх кілька років територія зараження борщівником в області та й в Україні активно збільшується. Відтак, щоб зрозуміти масштаби проблеми, до кінця місяця планують провести обстеження території та підготувати програму боротьби з шкідником. Тим часом медики кажуть, листя і плоди борщівника багаті ефірними маслами. Дотик до рослин деяких видів цього роду може викликати подразнення та опік шкіри. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Час прояву опіку – від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів і ви можете просто не звернути на це уваги. Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються рот чи горло.

Сергій Балуцький, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sALUeTJdBUc&w=560&h=315]