Головна Новини На Шумщині спалах АЧС

На Шумщині спалах АЧС

Головне  управління  Держпродспоживслужби в Тернопільській  області повідомляє, що в області відкрито новий неблагополучний пункт щодо АЧС у с.Стіжок   Шумського району, де хвороба зареєстрована у двох індивідуальних господарствах.

Перша підозра на захворювання виникла у вівторок 26 червня 2018 року, коли у дворі громадянина Р. загинула свиноматка. Наступного дня повідомлення про захворювання і загибель свиней надійшло із сусіднього двору – громадянки В., де загинуло 4 гол. поросят (вага 30-45 кг).

Дослідження, які проводила Львівська регіональна державна лабораторія ветмедицини, підтвердили у загиблих тварин вірус Африканської чуми свиней.

Рішенням ДНПК при Шумській РДА від 30.06.2018 р № 7 на вищевказані двори накладено карантин, затверджено план оздоровчих заходів, який введено в дію. У дворі Р. друга свиноматка та 10 гол. поросят, а в господарстві В.- 6 поросят були піддані евтаназії та утилізовані методом спалювання, разом з трупами свиней із обидвох господарств. На місцях загибелі, евтаназії та захоронення останків проведено дезінфекцію.

Було визначено зону захисту – с.Стіжок та зону нагляду, в яку увійшло 6 населених пунктів Шумського району.

При попередньому обліку та обстеженню свинопоголів’я в зоні захисту встановлено, що там утримується 219 гол. свиней. Хворих та підозрілих у захворюванні не виявлено.

Ситуація знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопіл