Головна Новини На Чортківщині перед Стрітенням за прадавнім звичаєм воскові свічки виливають

На Чортківщині перед Стрітенням за прадавнім звичаєм воскові свічки виливають

Тамтешній сільський староста Володимир Драбинястий каже, відколи себе пам’ятає, селяни в них стрітенські свічки виливали. «Колись, – пригадує, – в нас на подвір’ї лили, – адже мешкає відразу біля церкви. – То кожен рік так було і є, то такий давній звичай», – додає.

Автор: Фото Володимира Драбинястого

Традиційно залюбки вдаються до того ремесла старші брати та сестриці громади церкви святого апостола та євангеліста Іоана Богослова, пише ЧортківСіті. Бичківський війт – один з-поміж церковного братства. На фото його постать годі й пошукати – адже він «за кадром», знимкує. Тим часом на світлинах одна за одною пробігають миті праці, що провадиться на церковному проборстві. Там у літнівці до двох гаків у стелі прикріплюються круги: один на 25 свічок, другий – на 28. На плиті у великих мисках розігрівається віск в суміші з парафіном. А тоді починається процес заливки. Круги прокручуються. Вміст кожного виливається до двох годин часу.

 Фото Володимира Драбинястого

– Парафін купуємо, а віск завжди маємо під рукою – то залишки з церковних свічок, – розповідає пан Володимир. А ще додає, що вже традиційно воском зазвичай забезпечує один чоловік з церковної управи – пасічник Богдан Йосифів: він має десь до пів ста роїв.

У тій практичній та потрібній, а ще – щемкій і зворушливій церемонії, якщо споглядати під настроєвим кутом, бере участь і тамтешній парох отець Мирослав Ткачук. Він служить на парафії у Бичківцях вже більше півтора десятка літ.

Автор: Фото Володимира Драбинястого

Таке явище можна угледіти власне в Бичківцях недарма. Бо те село наче магнетизує своїм затишком та умиротвореністю.

  • Фото Володимира Драбинястого