Головна Новини На Тернопільщині є 545 сховищ на понад 126 тисяч осіб

На Тернопільщині є 545 сховищ на понад 126 тисяч осіб

сховища

Підрахувати та перевірити укриття та сховища мають всі громади області до 4 лютого. Про це розповів директор обласного департаменту цивільного захисту Василь Ясіновський.

За його словами, про кількість та стан цих споруд мають прозвітувати в облдержадміністрацію:

“Зараз в області налічуються 545 сховищ на приблизно понад 126 тисяч осіб. Окрім того, є понад 300 найпростіших укриттів. Це підвальні приміщення, які розраховані на великі радіаційні чи інші якісь негаразди. На даний проміжок часу проінвентаризовано понад 90%. Вони готові до прийняття мешканців. Звичайно, ще деякі потребують доопрацювання, ремонтні роботи, але незначні. Я думаю, що надалі воно все буде належним чином ліквідоване”, повідомляє Суспільне.

Одне із протирадіаційних укриттів Тернополя є в регіональному відділенні Фонду держмайна. Воно знаходиться в підвалі та розраховане на працівників цього відділення, розповідає заступник начальника відділення Руслан Белошицький. За його словами, зараз це укриття орендує студія звукозапису. Законодавством це дозволено, каже чоловік. За його словами, у випадку надзвичайної ситуації приміщення звільнять за 12 годин:

“В управлінні працюють 22 працівники. Якщо відбудеться надзвичайна ситуація, оголошення якоїсь радіаційної небезпеки, є можливість сюди зійти і скористатися протигазами, санвузлами, системою вентиляції. У нас є запірні двері, які мають можливість не допускати радіацію і тут люди можуть перебувати певний період. Звичайно, довго неможливо, тому що на сьогодні це радіаційне укриття умовно придатне, бо щоб було ідеально придатне – потрібні кошти. На превеликий жаль, нам не виділяються настільки можливості та кошти”.

Нагадаємо, в Тернополі розробили інтерактивну карту сховищ та укриттів. Її опублікували на сайті міськради 24 січня. На карті можна знайти адреси, тип та місткість сховищ. Там зазначено, що в громаді є 55 сховищ, 37 протирадіаційних укриттів, а також 127 найпростіших укриттів.