Головна Новини На Тернопільщині є райони, які ще не витратили жодної копійки на придбання...

На Тернопільщині є райони, які ще не витратили жодної копійки на придбання обладнання для НУШ

Для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної освіти область у 2018 році отримала 106 мільйонів 200 тисяч гривень. Це кошти з державного, обласного та місцевих бюджетів. Спрямували їх на придбання шкільних автобусів, обладнання для інноваційного навчально-тренінгового класу, оргтехніки, кабінетів хімії, біології та фізики, на підготовку тренерів-педагогів, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи. Із загальної суми 34 мільйони 510 тисяч 700 гривень виділили на закупівлю дидактичних матеріалів, комп’ютерного обладнання і мультимедійного контенту та сучасних меблів для перших класів «Нової української школи». Та станом на 29 серпня вдалося використати тільки 42% цих коштів.

«На придбання меблів, комп’ютерного обладнання та дидактичного матеріалу область використала 42% коштів від передбаченої суми, – розповіла під час засідання колегії Ольга Хома, начальник управління освіти і науки ТОДА. – Є ОТГ, які в повному обсязі використали кошти і є райони, які ще не витратили жодної копійки на придбання того обладнання, яке необхідне для «Нової української школи». Це Бережанський, Борщівський та Бучацький райони. Субвенцію на це ми отримали у травні і в перших числах червня обласна рада розділила кошти між районними бюджетами, містами та громадами. Є райони, де проходять тендера і учасники не з’являються на тендерні процедури. Є моменти, коли аудиторська служба під час тендеру присилає свої листи про те, що потрібно відмінити його у зв’язку з тим, що є порушення у процедурі. Дані тендера відтерміновуються. Райони переходять до прямих договорів у зв’язку з тим, що два поспіль тендери не відбуваються. До першого вересня вони вже не встигнуть використати кошти, тому рятують ситуацію тим, що переходять до прямих договорів. Та навіть при успішному проведенні тендерів виникають проблеми. Наші підприємства не готові на 100% забезпечити перші класи необхідними меблями. Це найболючіша проблема на сьогодні. На території України є два великі підприємства «Геліка» і «Промінь», які виробляють сучасне обладнання для навчальних закладів. Вони не готові забезпечити в повному обсязі необхідне обладнання для усіх шкіл не тільки нашої області, а взагалі України. На сьогодні нам потрібно 12 тисяч парт. Приватні підприємці, які готові продавати свою продукцію не можуть отримати ліцензії, яка необхідна для того, щоб такі меблі постачалися у навчальні заклади. Беручи участь у тендері наші райони, об’єднані громади, міста обласного значення прописують, що обладнання доставити до першого вересня. А при підписанні договору бачимо зовсім іншу дату поставлену виробником, хоча під час тендеру він погоджувався на умови, які йому пропонували. Виходячи з того, що інших варіантів немає наші керівники відділів освіти погоджуються на ті умови, які сьогодні пропонують організації. Це стосується закупівлі меблів. З дидактичними матеріалами і комп’ютерною технікою простіше. Після проведення тендерів організації готові забезпечити перші класи технікою і дидактичними матеріалами.».

Ольга Хома також розповіла, що цього року в області налічується 12 тисяч 200 першокласників, що на 800 більше, ніж минулого року. У цьому навчальному році на Тернопільщині працюватимуть 727 денних закладів загальної середньої освіти. У сільській місцевості діятимуть 29 опорних шкіл та 72 їхні філії.