Головна Новини На Тернопільщині ще одна громада хоче вийти з московського патріархату

На Тернопільщині ще одна громада хоче вийти з московського патріархату

Частина парафіян релігійної громади з Великих Загайців, що на Кременеччині, хоче вийти з московського патріархату. Люди приїхали до Тернопільської єпархії Православної церкви України з проханням приєднати їх до ПЦУ. Про це Суспільному розповіла парафіянка Інна Дахнюк.

За її словами, 15 травня в селі відбулося голосування. Участь в ньому взяли 698 жителів.

“За приєднання до ПЦУ проголосували 344 людини, проти – 342. Дванадцять бюлетенів визнали недійсними. Щоб вийти з московського патріархату всією громадою, потрібна згода двох третіх від усіх парафіян. Владика Нестор видасть нам відповідний указ і після цього будемо звершувати богослужіння в храмі. Зі священником російської церкви було попередньо домовлено про почерговість богослужінь. Оскільки громада розділилася навпіл, священники зустрілася і погодили графік цих богослужінь. Із їхнього боку поки немає перешкод, щоб ми ввійшли в храм і звершували свої літургії”, – каже Інна Дахнюк.

Архієпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор розповів, що напочатку 90-х років минулого століття почали утворюватися нові громади, у багатьох богослужіння було почергове.

“Якщо я не помиляюся, тоді це було близько 500 релігійних громад в області. На сьогоднішній день це близько 20 громад. Так само з московським патріархатом тепер. В цілому, я думаю, що теж не більше двох десятків”.

За словами архієпископа Тернопільського і Кременецького, прохання парафіян розглянули в єпархії. Тепер парафіяни збиратимуть необхідні документи і передадуть їх в обласну військову адміністрацію на затвердження. Там їх розглядатимуть від 1 до 3 місяців.

Архієпископ Нестор також повідомив, що за 8 років російсько-української війни до Православної церкви України в області приєдналися більше 40 релігійних громад, ще приблизно 90 – залишаються в московському патріархаті.