Головна Новини На Тернопільщині чоловік має сплатити 17 тис. грн штрафу за незаконний ставок

На Тернопільщині чоловік має сплатити 17 тис. грн штрафу за незаконний ставок

17000 гривень штрафу присудили у Тернополі чоловікові за безпідставне виведення частини земельної ділянки із земель сільськогосподарського обороту.

Зокрема, за утворення ставка на землі, виділеній для ведення особистого селянського господарства поблизу Івачева Долішнього. 

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. Фігурант справи – уродженець села Скорики Підволочиського району, не одружений, з вищою освітою, працює директором приватного підприємства, пише Терноград

Як випливає із обвинувального акту, за обвинуваченим з 2014 було зареєстровано право власності на ділянку, площею 1,50 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.  Упродовж року, на підставі його відповідних заяв, із цієї ділянки сформували 5 ділянок різними площами з тим самим цільовим призначенням. А далі – дві його ділянки з п’яти було поділено ще на чотири ділянки, площами  0,1943 га, 0,1057 га, 0,0701 га,   0,1300  га,  а інші три, площами  0,3431 га, 0,3283 га, 0,3286 га  – продано.

Надалі,  2014 по 2020 обвинувачений, не виконуючи заходів щодо осушення підтоплених земельних ділянок та інших протипаводкових заходів, допустив формування водного об’єкту на належній йому земельній ділянці з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, площею 0,1057 га. Потім провів облаштування вже природно утвореної водойми і зробив там ставок, площею  0,0669 га. Внаслідок цього відбулось безпідставне виведення вказаної частини земельної ділянки із земель сільськогосподарського обороту.

Такі дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 254 КК “Безгосподарське використання земель”.

У суді обвинувачений вину визнав. Розповів, що вирив яму на ділянці, аби уникнути підтоплення своїх земель. Далі яма наповнилась водою і він взяв її та окультурив, зробив навіс, посадив дерева, облаштував стоки. Також обвинувачений погодився зі всіма доказами, зібраними досудовим слідством та відмовся від їхнього дослідження у суді. Досліджувати їх суд і не став. Він визнав фігуранта справи винуватим у вчиненні згаданого кримінального проступку та присудив 17000 гривень штрафу. Вирок уже набрав законної сили.