Головна Новини На Тернопільщині цукор здорожчав на 50%: чому і скільки зараз треба платити

На Тернопільщині цукор здорожчав на 50%: чому і скільки зараз треба платити

27, 30 та 34. Саме стільки гривень зараз у Тернополі просять за 900 грам цукру.  Продукт повільно, але впевнено дорожчав за останні 5 років.

У 2016 році він коштував 15 гривень за кілограм, а у 2021-му –  майже в два рази більше. Тернополяни ж зауважили, вартість таки зросла і помітили це саме тоді, коли почали займатись консервацією. Через таку ціну цукор називають “білим золотом”. Мовляв, при сьогоднішніх зарплатах та пенсіях – цей продукт дуже дорогий.

Ціна  на цукор у Тернополі коливається. Вартість за 900 грам, подекуди й за кілограм стартує від 27-ми гривень. За такою ціною цукор можна придбати на ринку. Продавці зазначили, нічого зі зростанням цін зробити не можуть. Адже повністю залежать від постачальників, повідомляє Тернопіль 1

Найбільше за цукор просять у крамницях та супермаркетах. Тут вартість фасованого продукту становить від 28 до 34 грн
Та висока ціна цукру виправдана, підкреслили фахівці. Адже якщо цей продукт знеціниться, то аграрії перестануть садити цукровий буряк, що у свою чергу призведе до браку цукру.

Як зауважив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Володимир Стахів, сільськогосподарські підприємства і населення у цьому році посіяли в сукупності 16,7 га цукрових буряків. Попередньо розраховують, що валовий збір цукрового буряка буде близько 800 тисяч тон.

Тобто, цього року на Тернопільщині планують отримати  96 – 100 тисяч тон цукру. І експерт зазначив, цього буде достатньо, аби повністю забезпечити всю область. Та прогнозувати ціни не беруться.

Начальниця відділу збирання даних статистики цін головного управління статистики у Тернопільській області Ольга Колодій розповіла, що найбільший ріст цін на цукор зафіксували у липні 2021 року. І в порівнянні до попереднього місяця він зріс на 11%.
Загалом ж, вартість на цукор від минулого року зросла на 33%, тобто приблизно на 15 гривень.