Головна Новини На Тернопільщині хворі на COVID-19 зможуть проголосувати вдома

На Тернопільщині хворі на COVID-19 зможуть проголосувати вдома

Хворі та люди з підозрою на COVID-19 зможуть проголосувати вдома на місцевих виборах. Про це розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, для цього вони мають передати заяву та довідку про стан здоров’я до виборчої дільниці, Суспільне

Медична директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги Тернополя Надія Боднар розповіла, кому саме можуть видати таку довідку та куди звертатися, щоб її отримати:

“На самоізоляції в нас перебуває три категорії пацієнтів. Перша – це ті, які хворіють на коронавірусну хворобу. Друга категорія – це ті,які контактують з хворими. І також особи, які повернулися з інших держав, в яких високий рівень захворювання. Потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, саме він може видати таку виписку з амбулаторної карти”.

На Тернопільщині хворі на COVID -19 зможуть проголосувати вдомаСуспільне Тернопіль

На Тернопільщині хворі на COVID -19 зможуть проголосувати вдома

Наразі в центрі медико-санітарної допомоги таких виписок виборцям не давали, оскільки ніхто за ними не звертався, каже Боднар.

Директор центру суспільних досліджень “ПОЛІС” Ігор Процик розповів, що до 20 години 23 жовтня таку виписку потрібно передати до дільниці, в якій мав би голосувати виборець.

“З цією довідкою виборець має звернутися до ДВК, де йому запропонують зразок заяви, щоб він проголосував за місцем проживання. Цю заяву можна також передати до державного реєстру виборців. У Тернополі він знаходиться на 4 поверсі приміщення Тернопільської міської ради. Таку довідку і таку заяву можна передати іншою людиною”, – каже Процик.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, до хворих на COVID-19 виборців мають виїжджати члени дільничної комісії. Вони мають бути в захисних костюмах.

Голова дільничної виборчої комісії, яка буде знаходитися в 29 школі Тернополя, Олександр Хамуляк каже – сьогодні отримали 3 халати, в яких будуть їздити до виборців.

За словами голови дільничної виборчої комісії, яка буде в тернопільській школі №6, Василя Михальського, ці халати одноразові.

“Якщо відвідували хворого в халаті, то він, по ідеї, мав би викидатися. Так, як ми бачили в інструкції, що нам показували”, – сказав Михальський.

Якщо ж хвора на COVID-19 людина перебуває у лікарні, то зможе проголосувати безпосередньо в медзакладі на спецдільниці. У Тернополі їх облаштують у трьох лікарнях, де лікують таких хворих. Загалом там перебуває 120 людей з підтвердженим COVID-19 і 22 з підозрою. Це – дані тернопілського міського штабу боротьби з коронавірусом.

На Тернопільщині хворі на COVID -19 зможуть проголосувати вдомаСуспільне Тернопіль

На Тернопільщині хворі на COVID -19 зможуть проголосувати вдома

На місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня, обиратимуть голів 55-ти об’єднаних громад та депутатів до 3 районних і Тернопільської обласної рад. На Тернопільщині – 800 тисяч 702 виборці, розповіла голова обласної виборчої комісії Галина Щигельська. В області планують відкрити 1 182 виборчі дільниці. У Тернополі їх буде 92.