Головна Новини На Тернопільщині фермери, що вбивають бджіл, постануть перед законом

На Тернопільщині фермери, що вбивають бджіл, постануть перед законом

На виконання листа Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 квітня 2017 року № 37-20-11/10404, щодо попередження отруєння та загибелі бджіл під час внесення пестицидів та агрохімікатів департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації інформує.

Пунктом 7 “Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл” передбачено інформувати власників пасік за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Згідно підпункту 5.26 пункту 5 “Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України” забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:
а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п.)
в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.
Відповідно до статті 38 Закону України “Про бджільництво” порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно –правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України .

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.