Головна Новини На Тернопільщині спостерігали рідкісне оптичне явище – гало

На Тернопільщині спостерігали рідкісне оптичне явище – гало

Дуже рідкісне і красиве природне явище зауважили вчора на Тернопільщині.

Фото цієї неймовірної краси оприлюднив у соцмережі відомий священник і блогер з Тернопільщини Олексій Філюк.

“Погляньте на сьогоднішній місяць і на зоряне небо, це щось неймовірне!
Без фотошопу.
«Місячне гало», яке спостерігається дуже рідко”
, – написав Олексій Філюк.

Довідково: Галό (від грец. ἅλως — «сяйво, німб») — оптичне явище в атмосфері, що виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах. Найчастіше спостерігається в перисто-шаруватих хмарах, рідше — за інших умов. Найпоширеніша форма гало — світле слабко забарвлене коло навколо Сонця чи Місяця. Досить часто простежуються яскраві кольорові плями обабіч Сонця — несправжні сонця чи паргелії, яскрава кольорова дуга з центром у зеніті — зенітна дуга, світлові стовпи, що йдуть вгору та вниз від світила. 

Що про місячне гало говорить фольклор

Народні прикмети кажуть, що місячне гало є передвісником нестабільної погоди, особливо в зимові місяці. Це часто підтверджується, оскільки поява перистих хмар зазвичай передує дощам та штормам. 

Існує ще одне значення появи ореолу навколо Місяця — це знак від Бога, що скоро прийде Його слава, і Зло на Землі буде покарано.

Особливо поганим знаком гало вважалося для завойовників, і цьому є багато літописних свідоцтв. 

Наприклад, в 1551 році після тривалої облоги військами імператора Карла V німецького міста Магдебурга в небі над містом з’явилося гало з хибними сонцями. Це викликало переполох серед тих, хто тримав місто в облозі. Оскільки явище сприйняли як небесне знамення на захист поневолених, Карл V наказав зняти облогу міста.