Головна Новини На Тернопільщині спеціалісти досліджують мишоподібних гризунів – переносників збудника лептоспірозу (Результати)

На Тернопільщині спеціалісти досліджують мишоподібних гризунів – переносників збудника лептоспірозу (Результати)

Враховуючи ендемічність території та з метою з′ясування епізоотичного процесу при лептоспірозі у Тернопільській області працівниками відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» організовано та проведено 5 виїздів на ендемічні території для збору польового матеріалу та відлову мишоподібних гризунів. За результатами проведених виїздів було відловлено та досліджено у лабораторії особливо небезпечних інфекцій 109 гризунів, переважну більшість серед них становили: миші лісові – 51 особина, польові миші – 22, полівки руді – 20. А також, доставлено 8 гризунів до лабораторії з антропургічних осередків, серед яких: миші домові – 5 , сірі щуі – 2 та білозубка білочерева. Всього за 7 місяців поточного року на лептоспіроносійство досліджено 117 гризунів шляхом проведення реакції мікроаглютинації лептоспір. За результатами проведених випробувань у 19 особин виявлено антитіла до збудників даного захворювання, що склало 16,2 %.
Результати дослідження використовуються ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» при проведенні системного аналізу компонентів епізоотолого-епідеміологічного моніторингу з метою прогнозування і оптимізації епіднагляду за лептоспірозом на ендемічних територіях Тернопільської області.
Ці випробування проводились з урахуванням етичних та морально-правових принципів, які гарантують захист інтересів суб’єктів дослідження, тобто забезпечення гуманного поводження з відловленими тваринами та раціональне їхнє використання з практичною та науковою метою.

Статтю підготували: заступник директора із впровадження системи управління якістю, к.м.н. Кравчук Ю.А.;
Лікар-бактеріолог Дубровська А.М.;
Біолог Карпінська О.В..