Головна Новини На Тернопільщині сало втричі дешевше, ніж у Києві

На Тернопільщині сало втричі дешевше, ніж у Києві

Останнім часом в Україні триває ціновий галоп на продуктовому ринку.
Особливо це відчутно на овочах, надто ж на улюбленому багатьма «делікатесі», без якого навіть смачного борщу не звариш, — цибулі, пише Україна Молода
Буквально за три місяці вона виросла в ціні мало не на 10 гривень і зараз коштує на столичних ринках майже 20 гривень за кілограм.
Як повідомляє Українська плодоовочева асоціація, у порівняні з аналогічним періодом минулого року цибуля виросла в ціні майже у три рази.
Аналітики ж аграрного сектору «заспокоюють», що подібна ситуація майже в усіх європейських країнах, де її вирощують, і пояснюють це несприятливими погодними умовами нинішнього літа.
Але нам від того не легше, бо саме в Україні, за їх же даними, вартість ріпчастої зросла найбільше і побила всі рекорди останніх років. І пов’язано це, окрім погоди, ще й з бажанням господарств та фермерів, які на ній спеціалізуються, заробити якомога більше на цьому «делікатесі».
Тож вони закладають значну частину великої цибулі до сховищ у надії реалізувати її в другій половині сезону ще разів у два дорожче. Натомість на ринок виставляють дрібнішу або ж уражену якимись хворобами.
А перекупники, в свою чергу, накручують ціни, користуючись таким штучним ажіотажем. Тож, якщо тенденція до подорожчання збережеться, то незабаром зубожілі покупці плакатимуть не лише, коли чиститимуть цибулю, а й коли купуватимуть її…
До речі, незважаючи на значний приріст вартості, цей овоч не є її рекордсменом. За даними найбільшого в Україні гуртового ринку «Шувар» (Львів), останнім часом усіх «конкурентів» випереджає перець солодкий жовтий, який добавив до ціни аж 22,5 відсотка.
За ним слідує капуста броколі — 21, тоді як білоголова, пекінська та цвітна прибавили трохи більше 6 відсотків. Морква — понад 10, картопля на столичних ринках за останній місяць теж піднялась у ціні на дві гривні і зараз коштує 8-10 грн. за кілограм. А це ще ж тільки початок зими — тож, як кажуть: чи таке ще буде!..
Не краща ситуація і на м’ясному ринку. Точніше кажучи, на сальному.
Цей «стратегічний» національний продукт у столиці вже випередив за вартістю м’ясо — його продають мало не по 200 гривень, а на найдорожчих ринках — Володимирському та Бессарабському вже подолали 300-гривневу межу за кілограм.
Продавці жаліються, що здебільшого люди беруть сала «по граминці», проте ціну на нього не зменшують із «корпоративної» солідарності, підтримуючи таким чином зростаючий попит.
До речі, кажуть, що на Тернопільщині воно майже втричі дешевше. Аналітики вважають, що приріст ціни значною мірою пов’язаний із різким зменшенням поголів’я свиней, зокрема у приватному секторі, який дає близько 70 відсотків цих продуктів. Тож вартість їх і надалі зростатиме.
Висока ціна на свинину та яловичину призвела до того, що останніми роками значно зріс попит на дешевше м’ясо птиці, адже навіть за нинішньої скрути ще не всі українці стали вегетаріанцями.
Тож, зважаючи на цей фактор, його виробники також постійно піднімають вартість своєї продукції. І ця тенденція, як вважають фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», збережеться й надалі.
Вони прогнозують, що через низьку купівельну спроможність населення, яке просто не може дозволити собі брати свинину чи яловичину й задовольняється курятиною та іншим м’ясом птиці всіх видів, ця продукція ще до кінця нинішнього року подорожчає, як мінімум, на 10 відсотків.
Сприяє такій ситуації також його зростаючий експорт з України — особливо після відкриття європейських ринків, що негативно впливає на внутрішній.
Загальна ж динаміка вартості, за оцінками експертів, така. Якщо гуртова відпускна ціна на курятину в січні-листопаді нинішнього року була на рівні минулого року і становила 45,70 грн. за кілограм, то роздрібна виросла за цей період на 7,1 відсотка і становила в середньому 57,2 грн./кг.
Таким чином у супермаркетах, незважаючи на малу купівельну спроможність населення, ціна м’яса птиці вийшла на європейський рівень — скажімо, куряче філе вже мало не наздоганяє свинину і продається в супермаркетах майже по 120 гривень за кілограм. Експерти навіть зазначають, що роздрібні ціни в Україні більш ніж на 10 відсотків вищі, ніж у Польщі та Угорщині.
І хоча на наших ринках ціни дещо нижчі, але тенденція до подорожчання там також завжди присутня.
Тож якщо й надалі зберігатиметься дисбаланс між купівельною спроможністю населення та зростанням цін на м’ясо птиці, воно також невдовзі стане делікатесом на столах значної кількості наших співвітчизників. І споживатимуть вони його навіть не вприкуску, а «вприглядку»…