Головна Новини На Тернопільщині російській церкві належить більше ста громад

На Тернопільщині російській церкві належить більше ста громад

Проект TERNOPILTIME

Більше ста релігійних громад на Тернопільщині підпорядковується російській церкві. Про свій перехід до Православної церкви України в цьому році заявило вісім громад, у ще п’яти відбуваються відповідні переговори.

Як повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики, релігій та національностей, до 2014-го року Московському патріархату на Тернопільщині підпорядковувалося 152 громади. Дотепер їхня кількість значно зменшилася. Релігійні громади переходять з російської церкви до Православної церкви України, пише МЕДІАТОР.

«Якщо проаналізувати процес переходів, які відбувалися від 2014-го року, то позиція УПЦ МП була такою, що вони не старалися втримувати чи переконувати людей, для них було лише важливо досягти того, щоб їх не знімали з реєстрації і щоб за ними залишався храм як приміщення. А відповідно до нового закону, самовизначення громади стоїть на першому місці. Щодо кількості громад, які підпорядковуються російській церкві, то їх нині трохи більше ста», – каже архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

Відповідно до закону, який ухвалила Верховна Рада України 17-го січня цього року, майно залишається за більшою частиною громади, якщо вона при переході розділяється. Також можливий варіант почергового проведення богослужінь.

У Тернопільській єпархії російської церкви заявили, що централізовано переходити до Православної церкви України не будуть. До слова, на Вінниччині з підпорядкування Московського патріархату до ПЦУ тільки у цьому році перейшло більше тридцяти релігійних громад. Нагадаємо, 16 грудня 2018-го року, після богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінниці, митрополит Вінницький і Барський Симеон оголосив про перехід головного православного храму Вінниччини до Православної Церкви України.

Вікторія Неборак