Головна Новини На Тернопільщині ремонтують п’ять трас і дев’ять мостів

На Тернопільщині ремонтують п’ять трас і дев’ять мостів

Ремонти доріг державного значення тривають у Тернопільській області. Цього року їх розпочали на місяць раніше ніж минулого – з 22 березня. Зараз ремонтують п’ять трас і дев’ять мостів. Що вже зроблено розповів під час прес-конференції виконуючий обов’язки начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Микола Довгошия.

«Ремонтуємо дорогу М-12 «Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка», яка до дня Незалежності буде перейменована на М-30 «Стрий-Ізварине», М-19 «Доманове-Ковель-Чернівці-Треблече», Р-39 «Броди-Тернопіль», Т-20-10 «Збараж-Підволочиськ», Н-18 «Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль». На цих об’єктах роботи продовжуються, як з минулого року, так і розпочаті в цьому році. Ми вже відфрезували більше 60 кілометрів старого покриття, провели регенерацію основи на 37 кілометрах, влаштували вирівнюючий шар на 33 кілометрах, влаштували верхній шар зі щебенево-мастичного асфальтобетону на 4 кілометрах, продовжили влаштування верхнього шару на об’єктах з минулого року. Дорога М-12 у 2018 році була відремонтована до Тернополя, а в цьому році розпочали ремонт з Тернополя в сторону Бережан до межі з Івано-Франківською областю. Вже укріпили основу дороги на 16 кілометрах, влаштували вирівнюючий нижній шар з асфальтобетону на 13 кілометрах, розпочали роботи з влаштування тротуарів, освітлення, встановлення бар’єрного огородження. Ділянка поточного середнього ремонту складає 47 кілометрів до Бережан. М-19 – перехідний об’єкт з минулого року. На ньому вже влаштували 4 кілометри верхнього шару із ЩМА, зробили бар’єрне огородження, продовжуємо облаштування тротуарів, освітлення, нанесення дорожньої розмітки. На дорозі Р-39 «Броди-Тернопіль» в минулому році завершили ремонт за Залізцями. Тепер продовжуємо і влаштували 5 кілометрів нижнього шару, опори для освітлення, тротуари, продовжили фрезування у сторону Тернополя. На ключовій для області М-18, яка перетинає область від Дружби до межі з Івано-Франківською областю, вже зробили 10 кілометрів нижнього шару, відфрезували 19 кілометрів старого покриття. У другій Постанові Кабміну додали коштів на цей об’єкт. На трасі «Збараж-Підволочиськ» в минулому році влаштували нижній шар, в цьому продовжили. Виконано вже 5 кілометрів нижнього шару і триває ремонт моста.».

Планують цього року відремонтувати і найгірші ділянки доріг на Тернопільщині. Так вже оголошено тендер на виконання робіт по першому проекту дороги «Бучач-Товсте». Цього тижня Служба автомобільних доріг в Тернопільській області оголосить тендер на другу найгіршу ділянку – дорогу Т-09-03, а саме на відрізок від Гримайлова до межі з Хмельницькою областю.

Розпочали також ремонт дороги «Мишковичі-Дружба» на умовах співфінансування з місцевою громадою. Як зауважив Микола Довгошия, за останні 10 років це найбільше співфінансування, коли громада долучається до ремонту доріг державного значення.