Головна Новини На Тернопільщині реконструювали Зборівську битву

На Тернопільщині реконструювали Зборівську битву

На Тернопільщині відтворили Зборівську битву. Участь у реконструкції взяли 100 акторів і майже 3 000 глядачів під час фестивалю “Білий Берег” у Зборові. Там відбулось театралізоване історичне шоу “Зборівська битва”. Про це Суспільному розповів організатор дійства Богдан Бутковський.

За його словами, шоу з такою кількістю учасників організували вперше, пише Суспільне

За сценарієм, до польського короля, якого грав Василь Булат, під’їхав кінний шляхтич і розповів, що козаки розбили кавалерію. Вона рухалась в напрямку Збаража визволяти Ярему Вишневецького. Далі у воротах польського табору з’являється перший козак, який намагався поцілити списом в короля. Його удар відбив кінний шляхтич. Козак вбиває шляхтича, а король ховається у таборі. До табору прибуло козацько-татарське військо. Богдан Хмельницький, роль якого виконував Сергій Бачик, вирішив вивести перед польським табором Ярему Вишневецького, щоб спровокувати атаку. Шляхта вийшов з табору і нападав. Під час бою козаки підривали польський пороховий склад і гармати, тоді стріляли зі своїх гармат. Після цього табір підняв білий прапор, шляхта пішла до Богдана Хмельницького на переговори. Хмельницький відряджає на бій джуру Антона Яремчука. Він майже програє, але в останній момент, втративши меч, відбивається списом і кладе ворога на коліна. Тоді Богдан Хмельницький приймає капітуляцію польського війська, – каже Бутковський.

За його словами, Зборівська битва 15-16 серпня 1649 року – це переможна битва української армії, яку очолював Богдан Хмельницький, над коронним польським військом під командуванням короля Яна II Казимира під Зборовом.