Головна Новини На Тернопільщині психічнохворих людей використовують як рабів

На Тернопільщині психічнохворих людей використовують як рабів

Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат, що у с. Краснопуща на Тернопільщині, знову «вляпався» у черговий скандал. Як з’ясувалося, психічнохворих пацієнтів, які перебувають у цій установі, використовують як рабів.

Про це розповідають місцеві жителі, котрі нерідко бачать вихованців будинку-інтернату поза його межами. Так, їх змушують працювати на фермерських господарствах, на пилорамі, випасати худобу, трудитися на будівництві та добровільно-примусово допомагати тамтешнім ґаздам, пишуть Тернополяни.

Люди в Краснопущі кажуть, що їх це не влаштовує, адже хворі на те й хворі, щоб їх лікували в спеціально відведених для цього місцях. А щодо психічнохворих, так тут і говорити нічого — ніколи не знаєш що чекати від них наступної секунди.
Селяни стверджують, що їм не з чуток відомо про те, що «домовляються» ті, кому потрібна допомога по господарстві з керівництвом закладу. Звісно, “оренда” не безкоштовна. Заплативши працівникам будинку-інтернату, отримуєш дешеву робочу силу, а пацієнтам не залишається іншого вибору, як «йти на панщину».

До слова, це вже далеко не перша скандальна історія, пов’язана із цим закладом. Три роки тому, у 2015-му, представником уповноваженого з прав людини в Тернопільській області в ході перевірки було встановлено факт незаконного позбавлення волі пацієнтів — за непослух їх садили у карцер. Згодом, через рік, трапився ще один кричущий інцидент — підопічні будинку-інтернату розповіли, що їх утримують в нелюдських умовах (що було підтверджено), а персонал дозволяє собі піднімати руку на них. Втім, обласне керівництво та правоохоронці, попри усі обіцянки, так нікого і не притягнуло до відповідальності. Можливо цього разу реакція буде відповідною?