Головна Новини На Тернопільщині професійний ліцей втрачає популярність серед абітурієнтів

На Тернопільщині професійний ліцей втрачає популярність серед абітурієнтів

Колись відомий в Тернопільській області ДНЗ «Підгаєцький аграрний ліцей» нині переживає свої не найкращі часи. Період, коли заклад користувався популярністю серед випускників шкіл, давно минув, а сьогодні тут всього на трьох виробничих професіях навчається 170 учнів. Лише 9-16% випускників шкіл І-ІІ ст.. колишнього Підгаєцького району, а сьогодні Підгаєцької громади обирають своїм навчальним закладом вище згаданий ліцей. Давно тут не навчаються учні з інших районів, як це було ще 8-10 років тому.

Саме така ситуація останнім часом утворилася під керівництвом директора ліцею Ігоря Миця. У 2013 році вчитель фізкультури без відповідної освіти та досвіду роботи став директором ПАЛу. Бо бути зятем попереднього директора, котрий займав цю посаду десятками років – серйозний «козир у рукаві» на противагу більш фаховим конкурентам.

Саме з того періоду навчальний процес все більше втрачав пріоритетність у закладі. Дійшло до того, що заступником з навчального процесу призначили людину без відповідної педагогічної освіти.

Неодноразово обласним керівництвом піднімалось питання невпинного зменшення кількості учнів, скорочення переліку профільних спеціальностей у закладі, проте цю ситуацію виправляти не спішили.

Ба більше – ліцей потонув у судових процесах господарського характеру з приватними підприємствами, де останні виступи позивачами до навчального закладу. Усе це, ймовірно, вплинуло на термін останнього укладеного контракту управління освіти та науки Тернопільської ОДА із директором. Документ був підписаний лише на один рік, хоча і це не передбачило змін у навчальному процесі.

Освоєння коштів отриманих від агрохолдингів.

Прийшовши на омріяну посаду, новий директор зосередив свою діяльність навколо освоєння коштів, які заклад отримував від підписаних договорів з агрохолдингами. Розпочали його з модернізації корпусів закладу. Тут і почали з‘являтися «особливі» компанії-підрядники, котрі проходили тендери. Все більш популярним сценарієм ставали історії закупівель на суми до 50 тисяч, щоб уникати виходу на публічні торги. Дирекція одноосібно вирішувала, у кого та за якою ціною купувати міндобрива, меблі, паливо, насіння та інше.

Якщо на тендерні пропозиції виходили інші компанії, то їх просто «дискваліфіковували».

В Підгайцях усі бачили оновлення матеріально-технічної бази ліцею, але мало хто задумувався, чия це робота і скільки все коштує.

У 2021 році, у зв’язку із закінченням терміну контракту, укладеного з директором ліцею, управління освіти та науки Тернопільської ОДА вирішило оголосити конкурс на посаду очільника навчального закладу.

Дирекція докладала усіх зусиль, аби зберегти під собою крісла. Більше того – за кошти ліцею було найнято адвоката. Звичайно, гроші було б доцільно витратити на рекламу вступної кампанії, але, як бачимо, розширенням числа учнівського складу в закладі мало хто зацікавлений. До слова, ПАЛ до сьогодні не має власного веб-сайту, де б усі охочі під час вступної кампанії могли ознайомитися з інформацією щодо навчання.

У січні цього року відбудеться конкурс на посаду директора, де й вирішиться подальша доля колись успішного та популярного навчального закладу «Підгаєцький аграрний ліцей».