Головна Новини На Тернопільщині прокладуть дорогу до унікальної печери трипільців

На Тернопільщині прокладуть дорогу до унікальної печери трипільців

На Тернопільщині за 10 млн грн відремонтують дорогу до унікальної печери Вертеба, в якій діє підземний музей трипільської культури.

Про це повідомив голова ТОДА Степан Барна, пише ZIK

«Тернопільщина багата на печери, які відомі усьому світові. Печери Кришталева, Оптимістична, Млинки відвідують туристи з різних країн. А Вертеба – єдина в Україні, де діє підземний музей трипільської культури. Це її особливість, якою цікавляться науковці, геологи з різних країн світу», – зазначив Барна.

За його даними, зараз у печері проводять розкопки представники двох американських університетів.

Барна повідомив, що передбачено комплекс заходів, які дадуть можливість розвинути інфраструктуру довкола печери та створити всі умови для перебування туристів.

Частину коштів на реалізацію масштабного проекту із облаштування дороги, стоянок для автобусів, місцями для відпочинку та переодягання, туалетами та альтанками планують залучити із Державного фонду регіонального розвитку.

Відремонтувати під’їзний шлях до печери планують уже цього року. За словами Барни, кошти на ремонт дороги виділені – це понад 10 млн грн.

Вертеба розташована у селі Більче-Золоте Борщівського району Тернопільщини.

Печеру ще називають «Наддністрянською Помпеєю» за те, що тут знайдено багато предметів матеріальної культури різних епох.

У 2004 році в ній створили перший в Україні підземний музей трипільської культури.

Існують відомості, що в печері під час Другої світової війни переховувалися євреї, а згодом – бійці УПА.

Унікальність цієї печери ще й у тому, що знахідки зберігаються дуже добре, оскільки тут стабільний мікроклімат, вологість і температура повітря.