Головна Новини На Тернопільщині присяжні судили всього один раз

На Тернопільщині присяжні судили всього один раз

pasmi.ruЗагалом після запровадження інституту відбулося 71 засідання за участі суду присяжних. З яких на Тернопільщині всього одне. 

Після прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу, у 2013-2014 роках найчастіше суд присяжних залучали до судових процесів у Луганській області – 6 разів. Про це повідомила Державна судова адміністрація у відповідь на запит Тиждень.ua.

Так, у 2013 році присяжні приймали участь у 29-ти судових процесах. Найбільше у Луганській області – 5. У 4-х процесах суд присяжних залучали до розгляду справ в Автономній республіці Крим, 3-х – у Харківській та Миколаївській областях. Двічі присяжні залучалися у Чернігівській, Хмельницькій, та Дніпропетровській областях.

По одному судовому процесу за участі присяжних відбулося у Волинській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Сумській і Тернопільській областях.

В інших регіонах України 2013-го року присяжні до розгляду кримінальних проваджень у суді не залучалися.

2014-го року кількість судових розглядів, у яких брав участь суд присяжних, зросла майже у півтора рази – 42 засідання.

Найбільше процесів за участі суду присяжних відбулося у Київській та Кіровоградській області – 5. 4 рази присяжних до розгляду справ залучали у Києві, Чернігівській та Хмельницькій областях.

У Полтавській та Одеській областях відбулося по три кримінальних процеси, до яких залучали суд присяжних.

По дві справи у 2014-му присяжні розглядали у Харківській, Миколаївській, Львівській та Волинській областях.

У Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Рівненській та Чернівецькій області до розгляду справ присяжних залучали один раз.

В інших регіонах України 2014-го року судів за участі присяжних не відбувалося.

Як відомо, 20 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України, згідно якого в Україні вводиться інститут суду присяжних.

Так, КПК передбачено, що суд присяжних утворюється при місцевому загальному суді першої інстанції. Обвинувачений у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, під час підготовчого судового засідання має право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних.